Prvi pogled na Windows 8.1

Prva nadogradnja Windowsa 8, neformalno nazvana Windows Blue, a formalno Windows 8.1, očekuje se s nestrpljenjem – trebala bi bolje pomiriti sučelja Desktop i Metro te čitavo iskustvo rada učiniti manje traumatičnim za korisnike koji se odbijaju prilagoditi specifičnostima originalnih Windowsa 8. Microsoft je na službenom blogu konačno objavio detaljnije informacije o dijelu onoga što će nadolazeća nadogradnja donijeti.

Tvrtka ističe da će mnogo pažnje biti posvećeno personalizaciji korisničkog iskustva. Primjerice, naša računala i tableti će u trenucima nekorištenja moći postati digitalni fotookviri – na lock screenu će se prikazivati galerije fotografija koje smo sami odabrali. Ako na uređaju imamo kameru, izravno s lock screena ćemo moći uzimati fotografije. Pozadine izbornika Start također ćemo moći samostalno odabrati, a bit će povećan broj tvorničkih – uključujući animirane pozadine kakve dosad nisu postojale. Organizacija izbornika Start će općenito biti pojednostavljena, a samim time i instalacija i brisanje aplikacija. Zanimljivo je da Microsoft više neće koristiti izbornik Start da bi na njega automatski strpao sve što mu padne na pamet, već će korisnik sam birati što želi da se ovdje prikazuje.

Također je najavljena integracija tražilice Bing u Windowsovu traku za pretraživanje, zatim poboljšanja većine postojećih tvorničkih aplikacija (s posebnim naglaskom na aplikacije Photos i Music), jasnije pretraživanje i instalacija aplikacija putem Windows Marketa, mogućnost spremanja datoteka izravno u SkyDrive, opcija konfiguriranja računala bez ulaska u Control Panel i tako dalje. Windows 8.1 donijet će Internet Explorer 11 koji bi trebao još bolje podržavati korištenje pomoću touchscreena.

Na oduševljenje mnogih, vraća se i klasični izbornik Start. U sučelju Desktop prikazivat će se na svojem uobičajenom mjestu – u donjem lijevom uglu ekrana – no iskakat će i kad u sučelju Metro dotaknemo ili pomaknemo miš na donji rub ekrana. Jedna od novih postavki omogućit će nam da sami odaberemo koji ugao ekrana ima koju funkciju.

Microsoft nije specificirao hoćemo li moći namjestiti da se operacijski sustav podiže izravno u sučelje Desktop (vjerojatno nećemo), ali ističe da će se dati namjestiti da se umjesto glavnog ekrana izbornika Start (u sučelju Metro) prikazuje, primjerice, ekran s aplikacijama.

Druge novitete Microsoft će na svojem službenom blogu objaviti u narednim tjednima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...