Prvi ugovor o radu na određeno bez vremenskog ograničenja

Vlada predlaže da poslodavci prvi ugovor o radu na određeno vrijeme s radnikom mogu sklopiti bez vremenskog ograničenja, a drugi i svaki sljedeći ugovor na određeno s istim radnikom i za isto radno mjesto ne može biti sklopljen na duže od tri godine.

Prema Vladinu prijedlogu, ako se prvi ugovor na određeno vrijeme sklopi na duže od tri godine, drugi se ne može sklopiti na određeno, objasnio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić dodavši kako je takvo rješenje dogovoreno s poslodavcima i sindikatima.

Mrsić kaže da je sa socijalnim partnerima dogovoreno i maksimalno trajanje prekovremenog rada od osam sati tjedno, a ne kao dosad 32 sata mjesečno.

Smanjuje se i minimalno trajanje odmora radnika između smjena, s 10 na osam sati, što je, kaže Mrsić, posebno važno poslodavcima u turizmu.

Zakonskim izmjenama Vlada olakšava poslodavcima otkazivanje ugovora o radu tijekom probnog rada. Naime, sada je poslodavac dužan otkaz ugovora o radu tijekom probnog rada obrazlagati jednim od razloga predviđenim Zakonom o radu (ZOR). Vlada predlaže da se neuspjeh probnog rada uvede kao posebno opravdan razlog za otkaz ugovora o radu, na koji se ne primjenjuju odredbe ZOR-a o otkazu.

Izvor iz Ministarstva rada najavljuje strože kontrole Inspektorata rada uz uvođenje zelenih, žutih i crvenih kartona poslodavcima. Crveni će biti dodijeljivani za neisplatu plaća i neprijavljivanje radnika. Inspektori će biti ovlašteni naplaćivati kazne na licu mjesta.

Iz Ministarstva se doznaje da su u tijeku tripartitni pregovori Vlade poslodavaca i sindikata o širim izmjenama ZOR-a, a trenutno se razgovara o interesnim pitanjima kao što su prava radnika u restrukturiranju poduzeća, otpremnine i sl. Ta bi se pitanja trebala naći na dnevnom redu Hrvatskog sabora tijekom jesenjeg zasjedanja.

Izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje je predložila Vlada ukida se knjižica vozila, a kao dokaz vlasništva ostaje samo prometna dozvola.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić objasnio je da je ta promjena u skladu s europskim zakonodavstvom, a u skladu s tim, prometna dozvola moći će se ovjeravati na cijelom području Republike Hrvatske.

Vlada je prihvatila i izmjene Zakona o obveznim osiguranjima u prometu, kojima se, sukladno europskim smjernicama, povećavaju osigurane svote u ugovorima o osiguranju od automobilske odgovornosti. Tako je u slučaju štete zbog smrti, ozljeda i oštećenja zdravlja najniža osigurana svota s dosadašnjih 6,5 milijuna kuna povećana na 42,7 milijuna kuna po štetnom događaju, a za materijalnu štetu na 8,5 milijuna kuna, s dosadašnjih 1,5 milijuna kuna.

Zakonske izmjene reguliraju i da osigurana osoba gubi prava iz osiguranja ako je šteta nastala kaznenim djelom obijesne vožnje za koju je donesena pravomoćna sudska presuda.

Izmjenama zakona rok za rješavanje odštetnih zahtjeva određen je u maksimalnom trajanju od 60 dana od primitka odštetnog zahtjeva.

Vlada je donijela i prijedloge zakona o lijekovima te o medicinskim proizvodima kojima se omogućuje djelovanje tvrtki registriranih u EU-u na hrvatskom tržištu (dosad su morale biti registrirane u Hrvatskoj), a uvozom se smatra onaj iz zemalja izvan EU-a.

Vlada je prihvatila izvješće o stanju i radu kaznionica, zatvora i odgojnih zatvora u 2012. uz obrazloženje ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je stanje u njima bolje nego u 2011., no da postoje prostorna i financijska ograničenja. Sigurna smo zemlja s obzirom na postotak zatvorenika, ocijenio je Miljenić dodajući kako je zadržana razina sigurnosti bez povećanja broja osoba u zatvorima.

Miljenić je također rekao kako je u sustavu smanjen broj prekovremenih radnih sati za oko 50 posto, no da u sustavu nedostaje oko 34 posto potrebnog kadra. Prijelazom dijela zaposlenika carine u zatvorski sustav nastojat će se riješiti taj problem, dodao je.

Vlada je prihvatila i odluku o visini naknade predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora koja iznosi 300 kuna neto i bit će posebno isplaćena za prvi, odnosno drugi krug.

Na sjednici je odobrena i isplata malo više od 12 milijuna kuna Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za troškove arbitraže sa Slovenijom.

Vlada je Saboru na donošenje poslala izmjene Općeg poreznog zakona koje, u skladu s propisima EU-a te s Prekršajnim zakonom, predviđaju razmjenu informacija o određenim kategorijama dohotka i kapitala s članicama EU-a.

Ministar financija Slavko Linić je kao važnu zakonsku promjenu istaknuo i prihvaćanje jedinstvene ovršne isprave koja postoji u EU-u te obveznih standardnih obrazaca za pojedine mjere pružanja pomoći.

Vlada je Saboru poslala i prijedlog izmjena Zakona o javnoj nabavi kojima se skraćuju postupci i uklanjaju neke administrativne barijere. Prema ocjeni ministra Linića, to je važno zbog učinkovitijeg korištenja sredstava iz fondova EU-a.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...