Renata Sabljar Dračevac: “Titu u Zadru spomenik prije nego Tuđmanu!”

Gospođo Sabljar Dračevac, tko će vam biti zamjenici?

– Budimir Genda (SDP) dugogodišnji profesor u gimnaziji Jurja Barakovića, odnosno u Umjetničkoj školi i Mate Radović (HSLS), predsjednik Općinskog vijeća Vira i kustos vježbenik u Muzeju ninskih starina u Ninu.

 

Navedite pet glavnih projekata koje mislite ostvariti u Županiji.

– Županija nije i ne smije biti ni poduzetnik ni još jedna općina. Njen posao mora biti stvaranje podloge za objedinjavanja aktivnosti. Ona mora biti sluga, servis jedinicama lokalne uprave da mnoge stvari objedine i spoje u interesu svih žitelja. Ekologija i ekonomija, čista županija i čisti računi će biti osnova svih projekata koje ćemo podržati i predlagati. Prvo ćemo tehnološkim rješenjima “otvoriti” rad javne uprave građanima.

Građani moraju u svakom trenutku znati tko i kako troši njihov novac, te u kojoj su fazi njihovi predmeti i zahtjevi. Jačanjem modernog zadrugarstva i OPG-a ćemo povezati proizvođače i tržište.

Potaknut ćemo projekte zdravstvenog turizma koristeći sve osobitosti čiste Županije. Posebnu pozornost ćemo posvetiti izgradnji cjelovitog vodoopskrbnog sustava “Voda koja život znači”. Poticat ćemo projekte na osnovi dvostruke održivosti. Svaki projekt će morati imati razrađen i “plan B” za trenutke krize.

 

Hoćete li smanjivati broj zaposlenih u županijskoj upravi?

– Nije bitan broj uposlenika već što oni rade da bi porezni obveznici dobili povratnu vrijednost. Pozdravit ćemo se s onima koji su Županiju smatrali samo uhljebljenjem, a mladim i stručnim ljudima koji će kroz EU projekte donijeti novac u Zadarsku županiju širom otvoriti vrata. Ne zanima nas podobnost već sposobnost, a rezultati svakog uposlenog moraju biti mjerljivi u kratkom i precizno određenom roku.

 

Hoćete li raspisati natječaje za izbor pročelnika i direktora županijskih tvrtki?

– Očekujem njihov mandat na raspolaganju i podnošenje izvješća o dosad obavljenim poslovima te plan za iduće razdoblje. Ti planovi moraju sadržavati inovacije u poslovanju, a ne puko održavanje stanja, te plan njihovih osobnih aktivnosti na tom području s upisanim rokovima za izvršenje svake faze.

 

Zbog čega mislite da ste najbolji kandidat?

– Ne dijelim ljude na ideološke struje i osoba sam koja se je spremna uhvatiti u koštac s izazovima. Imam viziju razvoja Zadarske županije i boljeg života građana u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom periodu.

 

Biste li podržali Paradu ponosa u Zadru?

– Da, kao i prosvjedne povorke svih skupina koje smatraju da su im ugrožena ljudska prava ili žele ukazati na svoj problem u društvu. Njihovo pravo da povorkom iznesu ono što smatraju problem je neupitno.

 

Koji su vam političari uzori?

– Često citiram Winstona Churchilla, Franklin Delano Roosevelta, Savku Dapčević Kučar, ali i cijeli niz drugih političarki i političara.

 

Tko prije treba dobiti spomenik u Zadru, Tuđman ili Tito?

– Ja sam za moderna obilježja, nikako za klasične skulpture likova, a u ovom slučaju vjerujem da treba ići povijesnim redoslijedom. Tito je 1943. Zadar pripojio Hrvatskoj i nesporno ima europsku antifašističku vrijednost.

 

Može li Zadarska županija živjeti samo od turizma?

– Ne, nikako se ne smije ovisiti samo o jednoj djelatnosti. Treba povezati sve poklone prirode koje smo dobili: more, sunce, vjetar, bogata arheološka nalazišta, Ravne kotare, ekološku poljoprivredu i stočarstvo, ponovno oživiti proizvodnju i preradu.

 

Treba li napraviti most za Pašman?

– Razne opcije su nam na raspolaganju, postoji i prijedlog tunela. Također postoji ideje prof. Radulića o reorganizaciji trajektne službe i značajnoj uštedi. Ugljan bi se koristio kao “most”.

 

Koji vam je bio najuzbudljiviji događaj u životu?

– Kada sam izabrana za potpredsjednicu Glavnog odbora SDP-a.

 

Koga radije slušate: Thompsona ili Dedića?

– Arsen je trajna vrijednost, glazba koja opušta.

 

Koju ocjenu biste dali Vladi?

– Nažalost, dolazeći na vlast, SDP nije slutio da je stanje puno gore od prikazanog, a svjetska kriza ne popušta. Puno je poteza čija će se vrijednost tek vidjeti, ali je izostala kvalitetna komunikacija prema građanima. Nije lako popravljati tuđe greške, raditi dugoročne poteze i ispuniti opravdana očekivanja da bolji život počne odmah. Tri.

 

Jeste li vjernik, agnostik ili ateist?

– Vjernik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...