Roditeljima male Stephanie ne daju da s 1,8 milijuna kuna spase život Maši

Ministarstvo uprave je 2. svibnja zaprimilo zahtjev za formiranje zaklade, ali smo zatražili dopunu priložene dokumentacije i dali neke sugestije odvjetnicima obitelji Milda. Mi ćemo napraviti sve što je u našoj moći, naravno u zakonskim okvirima, da se registracija zaklade obavi što je prije moguće kako bi prikupljeni novac mogao biti iskorišten za pomoć drugoj oboljeloj djeci – kazao nam je ministar uprave Arsen Bauk.

Iz nadležnih službi Ministarstva uprave pojašnjavaju da je postojeći zakon po kojemu se osnivaju zaklade dosta kompliciran, te da Ministarstvo uprave prije upisa zaklade u registar mora dobiti suglasnosti Ministarstva zdravlja i Ministarstva socijalne politike i mladih, ali za traženje tih suglasnosti zahtjev mora biti kompletiran.

Zbog komplicirane procedure moguće je da do pravomoćnosti rješenja o upisu zaklade u registar prođe i više od mjesec dana, pa iz Ministarstva uprave sugeriraju da se pronađe neko drugo rješenje koje bi omogućilo korištenje prikupljenog novca prije formalnog osnivanja zaklade.

Po neslužbenim informacijama, nije isključena mogućnost da se novac s računa maloljetne Stephanie Milde može koristiti i prije formalnog okončanja postupka osnivanja zaklade, i to na zahtjev roditelja, ali uz suglasnost nadležnog Centra za socijalnu skrb.

 

Bespomoćni

Iz zadarskog Centra za socijalnu skrb jučer, međutim, nismo mogli dobiti službeno očitovanje o ovom slučaju, a otac petogodišnje Stephanie Ivica Milda tvrdi kako je unatoč njihovom inzistiranju Centar odbio mogućnost korištenja novca prije nego što Zaklada bude registrirana.

– Izričito smo tražili od njih da se novac „izvuče“ i prebaci na račun male Maše, no oni to nisu htjeli učiniti. Kazali su nam da je novac namijenjen isključivo za liječenje Stephanie i da nemaju zakonske osnove da to učine, te da bi mogli snositi posljedice – kazao je Ivica Milda. Njegova supruga Anita tvrdi kako su im sada ruke svezane iako svim srcem žele pomoći maloj Maši koja se pet godina bori s istom bolesti kao i Stephanie.

– Maloj bismo Maši dali sav novac ako treba, ali ne možemo. Ruke su nam svezane. Svi su papiri predani u Ministarstvo uprave, i čekamo da se zaklada formira, bez toga izgleda ne možemo ništa – kazala je Anita Milda revoltirana činjenicom da ne može pomoći petogodišnjoj Maši iako je nakon njezine uspješne operacije na računu preostalo 1,8 milijuna kuna.

– Mašino stanje je ozbiljnije jer je nakon operacije u Zagrebu gdje ju je operirao isti liječnik kao Stephanie dobila epilepsiju. Stephanie također slijedi redovni pregled u rujnu u Chicagu. Arnold Chiari sindrom nije izlječiva bolest i ona se mora stalno kontrolirati. Stepahanie sada, nažalost, ima malu cistu koja se pojavila nakon operacije, no vjerujemo da će biti dobro. Ta se cista mora pratiti i ako bude potrebno, morat će se ukloniti – kazala je Anita Milda.

 

Operacija u Chicagu

Tvrdi kako je jedina prava pomoć maloj Maši operacija kod dr. Davida Frima u Chicagu, za koju je potrebno oko 975.000 kuna, bez mogućih dodatnih postoperativnih terapijskih troškova. Dr. Frim ju je pregledao sredinom travnja, te utvrdio da joj je potrebna hitna operacija, jer bi u protivnom moglo doći do trajnog oštećenja mozga, paralize i smrti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...