Samsung ulaže u 5G mobilne mreže

Samsung radi na razvoju mobilnih mreža pete generacije (5G). Navedene mreže bi trebale ponuditi znatno veće brzine prijenosa podataka u odnosu na 4G/LTE, a komercijalnu dostupnost Samsung očekuje 2020. godine.

Kompanija je uspješno razvila primopredajnik i tehnologiju za 5G mobilne mreže, koja uključuje radio valove milimetarskih valnih duljina, antenu od 64 elementa i radnu frekvenciju od 28 GHz. Samsung je s ovom tehnologijom postigao brzine prijenosa podataka do 1,056 gigabita u sekundi na udaljenosti do dva kilometra, a prilagodljivost rješenja bi trebala ukloniti trenutne nedostatke tehnologije s milimetarskim radio valovima, poput gubitka propagacije signala.

Kompanija u narednim godinama namjerava dodatno ulagati resurse u brži razvoj 5G mobilnih mreža, a očekuje osnivanje i novih tehnoloških udruženja čija bi namjena trebala biti komercijalizacija tehnologije do kraja desetljeća. Kineska vlada je u veljači prošle godine već osnovala IMT-2020 (5G) Promotion Group s ciljem popularizacije 5G mreža, dok je Europska komisija ove godine najavila planove o ulaganju 50 milijun eura u razvoj 5G mobilnih mreža do 2020. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...