Sjeverna Koreja uklonila rakete s lansera

Sjeverna Koreja uklonila je dvije rakete Musudan s položaja za lansiranje na istočnoj obali, rekli su američki dužnosnici jučer nakon više tjedana zabrinutosti mogućnošću da Pjongjang priprema novo testiranje.

Američki državni tajnik John Kerry upozorio je Sjevernu Koreju prošli mjesec da će teško pogriješiti bude li lansirala rakete srednjeg dometa, a zbog mogućeg novog sjevernokorejskog pokusa uznemireni su bili Južna Koreja, SAD i Japan.

Američki dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, upozorio je da su rakete još pokretne te da činjenica što su uklonjene s položaja za lansiranje ne znači da neće u nekom trenutku biti postavljene negdje drugdje. Prerano je slaviti dobre vijesti, smatra i Daniel Russel, direktor za azijska pitanja u Nacionalnom sigurnosnom vijeću.

Rakete Musudan dometa su od 3.000 do 3.500 kilometara i njihovo lansiranje moglo bi dramatično povećati napetosti na Korejskom poluotoku koje rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja. Time je prekršio rezolucije UN-a ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine.

Uklanjanje raketa poklopilo se s pripremama predsjednika Baracka Obame za sastanak s južnokorejskom predsjednicom Park Guen-hye u Bijeloj kući.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...