Spolni odgoj na Ustavnom sudu

Ustavni sud danas odlučuje o ustavnosti odluke o uvođenju spolnog odgoja u osnovne i srednje škole. Udruge Grozd i Reforma, HSP i dvojica građana zatražili su ukidanje odluka o uvođenju kurikuluma, prema kojoj učenici od ove školske godine imaju zdravstveni odgoj.

Predlagatelji su zatražili ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te s Obiteljskim zakonom.

Smatraju da su odlukom prekršeni i međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Pritom upozoravaju na šest presuda Europskoga suda za ljudska prava, među kojima je i presuda “Campbell i Cosans protiv Ujedinjenog Kraljevstva” iz 1982. prema kojoj je država obvezna poštovati stajališta roditelja o školovanju svoje djece, te presuda “Lautsi protiv Italije” iz 2011., a riječ je o sporu o “raspelima u javnim prostorima”, prema kojoj se država treba suzdržati od promocije ateizma.

Ministru znanosti i obrazovanja Željku Jovanoviću stranke koje njeguju tradicionalne kršćanske vrijednosti, zatim Katolička crkva i udruge bliske njezinu nauku zamjeraju izostanak javne rasprave o programu spolnog odgoja, za koji kažu da je protivan Ustavu i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima. On je pak u više navrata odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom, ustvrdivši da je riječ o neistinama i dezinformacijama koje zlonamjerno i neodgovorno šire pojedine udruge.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...