Stanari Vruljice: “Kasap nam je obećao asfaltirati put i staviti rasvjetu!”

Usred grada oni žive u močvarnim uvjetima. Stanari trošne zgrade na Vruljici ogorčeni su zbog nehumanih uvjeta u kojima žive. Nalaze se u krajnje neobičnoj situaciji zbog koje nitko nema sluha za njihove probleme. Vlasnici su stanova u zgradi koja se nalazi na tuđem zemljištu.

Da pojasnimo. Nekoliko zadarskih obitelji, koje su se požalile našoj redakciji, otkupilo je stanove od Grada Zadra ne znajući što ih čeka. Kako kažu, dugogodišnje mrcvarenje s vlasnicima okolnog zemljišta, zasigurno nisu očekivali.

Obratili su se svim nadležnim institucijama, ali pomaka na bolje nema. Uzdaju se tek u obećanje dogradonačelnika Darka Kasapa koji im je rekao da će Grad asfaltirati prilazni put zgradi, staviti rasvjetu i priključiti je na kanalizacijski sustav, uz uvjet da se vlasnici okolnog zemljišta slože s tom odlukom. A to su postigli!

Vlasnici stanova složni

U zgradi trenutno žive četiri obitelji, dok peta obitelj Ivanov, koja je ujedno predstavnik vlasnika okolnog zemljišta, privremeno živi na Bilom DSC02526Brigu. Ova obitelj ima poseban prilaz zgradi s druge strane.

Vlasnica Pia Ivanov sa svoje dvije kćeri Lidijom i Mirelom, objašnjava kako trenutno nema novca za uređenje zapuštene zelene površine, ali odbacuje sve optužbe vezano za protivljenje uređenju prilaznog puta i postavljanju razvijete.

Naprotiv, i sama upozorava na opasnost od zaraze, jer su kanalizacijske cijevi već stare, zaštopane, i svima u zgradi prijeti opasnost od izlijevanja kanalizacije i poplave.

– Svi smo složni oko toga da se najprije uredi kanalizacija. Pogledajte u kojem smradu živimo. Prije dva mjeseca zvala sam DSC02525Grad i Odvodnju. Molila sam da nam isprazne jamu, ali gospodin Grgo Peronja objasnio nam je da se ništa ne može učiniti dok ne odštošpamo kanalizacijske cijevi. Dogradonačelnik Darko Kasap obećao nam je priključak na kanalizaciju koji bi trebao proći ispod pristupne ceste i nakon toga nam je rečeno da će asfaltirati put, kaže Pia Ivanov.

Dvije djevojke silovane

Zorica Rakvin, vlasnica stana, sjeća se kako su se u neposrednoj blizini dogodila dva silovanja, što dovoljno govori o nesigurnim uvjetima u kojima žive njihova djeca.

– Prestala sam plaćati komunalnu naknadu jer ne mogu prihvatiti da moramo pedeset, sto, metara ići kroz usku mračnu uličicu do stana. Sad se dan još produžio, ali pokušajte zamisliti kako to izgleda zimi. Svi smo ogorčeni i zbog velikih računa koji nam dolaze za vodu. Nitko niti ne očitava potrošnju jer je prilaz vodomjeru obrastao travom, kaže Zorica.

Artan Dishani na ovu je adresu uselio sa svojom obitelji prije sedam DSC02502godina, za razliku od ostalih koji ovdje žive desetljećima. Sad mu je žao što je ovdje kupio stan, ali povratka nema. Kaže da ga je nudio na otkup, ali zainteresiranih kupaca jednostavno nema.

Mrkli mrak

– Normalno je da moja kćer nekad izađe vani s prijateljicama, ali svaki njezin izlazak košta me živaca. Ovdje je navečer mrkli mrak i nemate osjećaj sigurnosti. Pogotovo sam se zabrinuo kad sam čuo za silovanja! I drugi u zgradi imaju djecu i svaki dan sam u strahu da će se nešto loše dogoditi. Najviše me muči što sam nemoćan nešto promijeniti, požalio se Artan.

Ana Travica, prisjeća se nekog boljeg vremena kada su u sada obraslom dvorištu stanari ispijali kavicu i družili se. Svjesna da zub vremena čini DSC02518svoje kako na zgradama tako i na ljudskim odnosima, priča nam kako je istina da se stanari nisu uvijek besprijekorno slagali, ali nada se bar mrvicu ugodnijem suživotu i trunci međusobnog uvažavanja. Nada se kako će se odnos s vlasnicima zemljišta, obitelji Ivanov, popraviti barem toliko.

Nakon više bezuspješnih pokušaja da dođemo do odgovora dogradonačelnika Darka Kasapa s kojima su stanari najviše komunicirali vezano za svoju problematiku, pokušali smo nešto više o cijeloj situaciji doznati od glasnogovornice prvotnog vlasnika zgrade – Grada Zadra.

Od Ivane Dadić dobili smo kratak odgovor da se radi o privatnom zemljištu i da “gradske vlasti tu nažalost ništa ne mogu učiniti”.

– Zemljište se ne može tretirati kao opasno po zdravlje. U tu kategoriju spadaju eventualno zgrade s kojih prijete odlomljeni komadi betona, štakori i zmije, rekla je Dadić.

 Kasap poslao SMS

Na upit “Može li Grad učiniti nešto po pitanju zapuštenog zelenila i bunara na Vruljici iz kojeg prijete ne samo štakori i zmije, nego i zaraza, obzirom na poplavljenu kanalizaciju?”, poručila je da se obratimo Zavodu za javno DSC02489zdravstvo ne osvrćući se na činjenicu da je Grad ovim izmrcvarenim ljudima prodao stanove kojima, po svemu viđenom, ne mogu sigurno prići.

Neposredno prije objave članka dogradonačelnik Kasap je poslao SMS u kojem navodi da se “po pitanju Vruljice radi o narušenim međuvlasničkim odnosima” te da je “pokušao pomoći, ali je jaz među suvlasnicima velik”.

S obzirom na to da su stanari između sebe očito postigli dogovor, nadamo se kako aktualna vlast, iako na izmaku mandata, neće zaboraviti predizborno obećanje dano građanima Vruljice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...