Stiglo staklo na Zoranićev trg

Radovi na Trgu Petra Zoranića bliže se kraju. Prema rješenju arhitekata, uz popločavanje novim kamenim ploča Poljane Šime Budinića i Trga Petra Zoranića, zamišljeno je da dio povijesnih građevina na tom prostoru grada Zadra, bude ostakljen. Riječ je o dijelu rimskih vrata – sjeveroistočne šire baze uz pločnik i jugozapadne osmerokutne kula uz poziciju kasnoantičkog zida koja će uz ostatke srednjovjekovnih gradskih vrata ostati vidljiva za posjetitelje.

Radove na postavljanju strakla, koje je debljine 4 cm, izvodi zadarska tvrtka svijet stakla, a samo staklo proizvedeno je u radionici Čakovcu.

Ovo arhitektonsko rješenje nije među građanima prihvaćeno s oduševljenjem, a zamjerke su se uglavnom odnosile na to što su uklonjene palme uz crkvu sv. Šime. Dok je van struke iskazivano nezadovoljstvo, struka je rješenju dala II. nagrada (Natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja parternog uređenja Trga Petra Zoranića u Zadru) 15.05.2009. godine, zagrebačkog Društva arhitekata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...