Stipe Zrilić lovi 56 glasova

Izbori za načelnika Općine Stankovci ponovit će se u nedjelju 26. svibnja 2013. godine. Nakon višesatnog vijećanja, provjera na terenu i razgovora sa svih deset članova biračkog odbora tako je odlučilo Županijsko izborno povjerenstvo Zadarske županije. Do ponavljanja izbora došlo je nakon što je ŽIP prihvatilo prigovor Željka Baradića, HDZ-ova kandidata za načelnika Općine Stankovci na nepravilnosti tijekom provođenja izbora na biračkom mjestu 2 u Banjevcima.

U obrazloženju ŽIP-a stoji kako je Baradić prigovorio da je nezavisni kandidat Ivan Bulat na dan izbora prekršio članak 35. Zakona o lokalnim izborima. Prijavio je Bulata da je u jutarnjim satima na 2. biračkom mjestu Banjevci stajao na ulaznim vratima te u više navrata ulazio u prostorije gdje se glasovalo i nagovarao birače da glasuju za njega i njegovu listu te da je još i zaokruživao biračke listiće umjesto drugih birača. Baradić je u prigovoru naveo i da je o svemu sastavljena i službena zabilješka, a izjavio je i kako je takvo Bulatovo ponašanje utjecalo što on nije prošao već u prvom krugu kada je dobio 49,85% glasova.

– U svom očitovanju predsjednik Općinskog izbornog povjerenstva Zoran Vranković navodi da je oko 9.00 sati po uputi ŽIP-a Ivan Bulat zbog agitacije udaljen 50 metara od tog biračkog mjesta te da nakon toga nije bilo dojava o agitaciji. Vranković je naveo i da je nakon izbora član biračkog odbora Ivan Troskot (HDZ) stavio primjedbu na sve zapisnike, a predsjednica biračkog odbora Radmila Kraljević i službenu bilješku vezanu uz Troskotove navode da su Ivan Bulat, njegov otac i brat zaokruživali listiće za druge osobe – rekli su nam u Županijskom izbornom povjerenstvu napominjući i da u Vrankovićevom očitovanju stoji i kako nitko osim Ivana Troskota nije spominjao te nepravilnosti.

– Radi provjere navoda o tome bi li i umjesto kojih birača glasovali kandidat Ivan Bulat te njegov otac i brat zatraženo je određeno očitovanje svih članova biračkog odbora u sastavu Radmila Kraljević, predsjednica, Iva Brković, potpredsjednica, Ivan Troskot, Antonio Troskot, Ivana Baković, Ana Baković, Fani Brković, Ivana Miletić, Divna Baković i Marijo Troskot, članovi – kažu u povjerenstvu koje je Baradićev prigovor da su u postupku izbora počinjene nepravilnosti koje su bitno utjecale na rezultat izbora općinskog načelnika ocijenilo osnovanim budući je kandidat predložen od strane HDZ-a Željko Baradić dobio 49,85%.

Trojka iz biračkog odbora »presudila« za nove izbore

– Iz vrlo okolnosnih i suglasnih iskaza troje članova biračkog odbora koji su bili u jutarnjoj smjeni kada se dogodilo sporno glasovanje i to Ane Brković i Ivana Troskota, doduše predloženih od strane HDZ-a, ali i nestranačke članice Fani Brković, proizlazi da su umjesto nekih birača glasovali kandidat Ivan Bulat te njegov otac i brat, što su trebali spriječiti članovi biračkog odbora, a zbog čega je udaljavanjem istoga s glasačkog mjesta reagirala i predsjednica biračkog odbora Radmila Kraljević, čime se takvo postupanje ocjenjuje suprotno čl. 60. st. 3. ZOIL. Slijedom izloženog valjalo je uvažiti prigovor – zaključili su iz ŽIP-a.

Iako su nas iz Državnog izbornog povjerenstva uputili da im pismeno dostavimo pitanja, do zaključenja broja nismo dobili odgovor hoće li se u Banjevcima ponavljati i izbori za župana Zadarske županije. Ono što se moglo jučer u DIP-u doznati samo je potvrda kako će se ponoviti izbori za načelnika Općine Stankovci i to samo na jednom od ukupno šest biračkih mjesta. Što se pak tiče ponavljanja izbora za Općinsko vijeće i Županijsku skupštinu, to se definitivno neće dogoditi. Kako smo doznali, to nitko nije ni tražio, dok pitanje ponavljanja izbora za župana Zadarske županije ostaje otvoreno. Prema neslužbenim informacijama DIP bi danas tijekom dana trebao donijeti konačno rješenje o kojem ovisi hoće li biti drugog kruga ili će Stipe Zrilić (HDZ) uspjeti već ove nedjelje prikupiti potrebnih 56 glasova za pobjedu u prvom krugu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...