Što vam se to doista događa kada se zaljubite?

Svatko je barem jednom pokleknuo iskricama koje izaziva blizina osobe koja vam se opako sviđa. Osim klecaju koljena, trnci prolaze tijelom, a srce tuče kao ludo, kada smo zaljubljeni događaju u tijelu se odvijaju najneobičnije pojave.

Osjećate se opijeno
Razne studije već su prethodno pokazale da kada se zaljubimo preko ušiju, mozak preplave spojevi poput oksitocina, dopamina, adrenalina čiji učinak je poput droge. Naime, nakon što se zaljubimo osjećamo se tako opijeno kao da smo pod utjecajem određenih sredstava, piše Yahoo Shine.

Imate povjerenja
Do prije nekoliko dana bili ste samo stranci, a sada si već povjeravate najintimnije stvari i događaje koje nikome do sada niste priznali. Ništa čudno, kažu znanstvenici. Naime, naš mozak već nakon svega dvadesetak minuta dobro zna je li osoba nasuprot vas vrijedna vašeg povjerenja. Osim toga, povjeravanje, povjerenje i dugi razgovori odličan su temelj duge i čvrste veze.

Osjećate trnce u kralježnici
Ugodni, pomalo probadajući trnci koji vam prolaze kralježnicom kada ga iznenada ugledate ili pak kade se ljubite sasvim su normalna pojava i više nego jasan znak da vam se opako sviđa te da ste na dobrom putu da se nepovratno zaljubite.

Više ne marite za Brada Pitta, a George Clooney vam je potpuna nepoznanica

Kada se zaljubimo, celebrity seks simboli jednostavno više nisu ni privlačni niti zanimljivi. Znanstvenici vjeruju da razlog tome leži u evoluciji: u vrijeme kamenog doba parovi su ostajali zajedno sve dok potomci ne bi stasali, što ima dosta logike, a danas je romantiku, pak, nakon nekog vremena, potrebno malo ‘podgrijati’ nakon što prođe početna zaluđenost.

Jako ste ljubazni
Nakon što se zaljubimo, mozak se počne ponašati na najčudnije načine. Tako, na primjer, izazvan zaljubljenošću mozak proizvodi značajno veće količine hormona oksitocina koji znanstvenici smatraju odgovornim za iznenadno prijateljsko ponašanje zbog kojega ste sretni i ljubazni prema svima.

Ne osjećate glavobolju
Kada se zaljubite, možete barem na neko vrijeme zaboraviti na lijekove protiv bolova. Naime, znanstvenici su nedavno otkrili kako oksitocin, koji se pojačano izlučuje kada smo zaljubljeni, umanjuje ili čak potpuno ‘briše’ migrene.

Zaljubljenost otkrivaju i vaše oči

Kada ugledate nekoga tko vas neodoljivo privlači, vaše zjenice se posve nesvjesno rašire. Osim toga, znanstvenici su u istraživanjima otkrili da veliki broj ljudi prije privuku osobe širih zjenica, stoga, kontakt očima će otkriti puno, ma koliko se vi trudili sakriti što osjećate.

Niste više pod stresom
Ljubljenje uspješno smanjuje razinu hormona stresa kortizola. Stoga, nakon maženja, grljenja i ljubljenja s onim zbog kojega vam srce brže kuca, sav stres će nestati, a vi ćete se osjećati potpuno opušteno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...