Sve hrvatske ljepote kroz objektive mladih fotografa

22. svibnja se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan biološke raznolikosti. Želi se ukazati na sve veći problem naglog smanjivanja vrsta biljaka i životinja. U projektu Najbolje u Hrvatskoj za EU, mladi fotografi iz cijele zemlje su se priključili i fotografirali najljepše iz svog kraja. Najljepše pejzaže, životinje, biljke i tako pokazali koliko je Hrvatska lijepa i raznolika.

– Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi u prirodnim uvjetima. U vremenu kada svijet upozorava na zabrinjavajuću ugroženost bioraznolikosti, iznimno bogatstvo bioraznolikosti Hrvatske je izazov, kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, i obaveza prema generacijama koje dolaze. Samo stabilni ekosustavi mogu odgovoriti na promjene u okolišu, oduprijeti se negativnim utjecajima i biti preduvjet za održiv razvoj. –  objasnio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović važnost obilježavanja ovog dana.

Hrvatska je u svijetu na visokom mjestu po bioraznolikosti, imamo preko 38 tisuća vrsta, a posebno su važne endemske vrste (one koje su samo na našem području i nigdje drugdje). Velebitsku degeniju skoro svi znamo, ali tu je i preko 20 drugih vrsta kao Biokovsko zvonce, Primorska pastrva, Sredozemna medvjedica i mnogi drugi.

Drago nam je što su ljepota Hrvatske i bioraznolikosti svjesni i naši fotografi. U sklopu projekta Najbolje u Hrvatskoj za EU, mladi fotografi spremaju slanje razglednicu u europske institucije tončno na dan ulaska Hrvatske u EU. Natječaj je otvoren do 25. Svibnja (dakle još samo tri dana) i još uvijek se fotografi stignu prikjučiti. Najboljeg očekuje vikend za dvoje u dubrovačkom hotelu s 5 zvjezdica. Prijaviti se može preko www.fotodanimladih.com.hr. Evo samo nekoliko od preko 700 pristiglih fotografija u posljednih dva mjeseca. Fotografije su dokaz koliko je naša Hrvatska lijepa.

[nggallery id=321]

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...