U dvije i pol godine ovršeno 5526 računa građana

Posljedice pet godina krize, pad gospodarstva i rast nezaposlenosti, osim po urušenom standardu građana, mogu se, nažalost, pratiti i po broju onih čija je imovina završila na bubnju zbog neplaćenih kredita i drugih dugova.

Prema podacima Općinskog suda u Zadru, samo u prošloj godini na području Zadarske županije provedene su 2504 ovrhe nad tekućim računima građana, dok je u 2011. tih ovrha bilo 2377. Zajedno s podacima iz ove godine, ukupan broj takvih riješenih ovrha popeo se na 5526 u zadnje dvije i pol godine. U istom razdoblju sud je zaprimio 6398 zahtjeva za ovrhom, a još 250 zahtjeva je neriješeno.

– To nam samo govori da se kriza još uvijek zaoštrava. Banke nikome ne opraštaju. Nepošteno je da se zbog nekoliko neplaćenih računa ljudima ovršuje stambena imovina koja je nerijetko višestruko vrednija od duga zbog kojega se provodi pljenidba. Pa toga nema ni u Zimbabveu – komentirao je podatke Općinskog suda predsjednik zadarske udruge Potrošač Zoran Knežević, koji se zauzima za zakonske izmjene radi zaštite građana.

 

Osobni bankrot

– Već tri godine najavljuje se uvođenje osobnog bankrota, ali još ga nitko nije uveo, a kamoli primijenio. Nedopustivo je da se građani preko noći izbacuju na ulice. Potrebna je nagodba, mogućnost sporazumne otplate dugova, ali takav način očito ne odgovara bankama – smatra Knežević, podsjećajući na slučajeve građana kojima je, zbog duga od nekoliko stotina kuna za neplaćenu TV pretplatu ili račun od telefona, nakon deset godina zbog kamata pod ovrhu dospjela stambena imovina.

Odmah nakon novčane imovine, na drugom mjestu Općinskog suda je broj provedenih ovrha nad pokretninama građana. Takvih je ovrha u 2011. bilo 120, u 2012. – 48, a u prva četiri mjeseca ove godine 15. U istom razdoblju zaprimljen je 1081 zahtjev za provođenjem ovrhe nad novčanom imovinom, a neriješeno ih je ostalo 979.
Sljedeće na listi su ovrhe provedene nad nekretninama, stanovima, kućama, poslovnim prostorima i zemljištima.

U 2011. provedeno je 18 takvih ovrha, a od početka 2012. pa do dana još 68. U istom razdoblju zaprimljeno je 610 zahtjeva za ovrhom nekretnina, a na rješavanje čeka još 639 predmeta.

Najmanje ovrha, prema podacima Općinskog suda, provedeno je nad motornim vozilima i plovilima. Tako su u 2011. ovrhom zaplijenjena 22 vozila, iduće godine njih 18, a od početka 2013. do danas još sedam vozila. U istom razdoblju zatražene su ovrhe nad 191 vozilom, a kao neriješeno vodi se ukupno 130 predmeta.

Najmanje ovrha provedeno je nad plovilima. U 2011. nijedno plovilo nije zaplijenjeno, u 2012. ovršena su dva, a u ovoj godini samo jedan brod. Istodobno je Općinskom sudu upućeno 18 zahtjeva za ovrhu, a 11 je ostalo neriješenih predmeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...