Vatikanska banka objavljivat će godišnja izvješća

Vatikanska banka objavljivat će godišnja izvješća na vlastitoj mrežnoj stranici, čime će svoje poslovanje učiniti transparentnijim nakon desetljeća skandala, najavio je njezin novi predsjednik Ernst von Freybeg za Vatikanski radio.

Banka službena naziva Institut za religijski rad (Istituto per le Opere di Religione, IOR), koju je časopis Forbes nazvao najtajnovitijom bankom na svijetu, angažirala je revizorsku kuću koja bi se trebala skrbiti da IOR poštuje međunarodne standarde protiv pranja novca. Vatikanski radio nije objavio ime revizorske tvrtke.

Freyberg je imenovan u veljači, a prijašnji predsjednik Ettore Gotti Tedeschi bio je smijenjen u svibnju. Gotti Tedeschi tvrdi da je smijenjen jer je želio transparentniji rad, no upravni odbor banke u kojemu su međunarodni financijski stručnjaci optužio ga je da nije nije poštovao osnove odgovornog poslovanja.

Vatikansku banku javnost doživljava kao mutno financijsko središte još od 1982., kada je Roberto Calvi, zvan ‘Božji bankar’ zbog svojih veza s Vatikanom, pronađen obješen na londonskom mostu Blackfriars. Calvi je bio na čelu Banco Ambrosiano, najveće talijanske privatne banke koja je pala pod stečaj, a Vatikanska banka posjedovala je njezin dio.

U srpnju je Moneyval – Odbor stručnjaka za procjenu mjera protiv pranja novca i financijskog terorizma, koji djeluje u Vijeću Europe, objavio da Vatikanska banka ne ispunjava sve propise u borbi protiv pranja novca, porezne utaje i drugih oblika financijskog kriminala. Vatikan je obećao promijeniti se i poštovati propise.

Godine 2010. rimski sud zamrznuo je 23 milijuna eura koje je IOR imao u jednoj talijanskoj banci. Vatikanska banka prije svega upravlja novcem vatikanskih podružnica, karitativnim djelatnostima Rimokatoličke crkve i samostanskim redovima diljem svijeta, piše Hina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...