Višnja maraska među 3 najbolja

Projekt Višnja maraska kao sastojak funkcionalne hrane jedan je od 3 najuspješnija lokalna EU projekta u Hrvatskoj u razdoblju od 2010. do 2012. godine.

Rezultat je to ankete koju je provelo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

EU je kroz različite programe pomoći u proteklih petnaest godina dodijelila 1,6 milijardi eura za financiranje projekata u Republici Hrvatskoj, a izborom najuspješnijih projekata želi se ukazati na široki raspon područja koja je moguće financirati fondovima Europske unije te potaknuti sve potencijalne korisnike da se prijave za sredstva iz europskih fondova.

Projekt Višnja Maraska, vrijedan pola milijuna eura, predložila je Razvojna agencija Zadarske županije, a nositelji su Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Centar za prehrambenu tehnologiju i biotehnologiju Zadar te Biotehnološki fakultet Sveučilišta u Ljubljani. Njime je obnovljen i opremljen laboratorij Centra u Zadru u cilju razvoja prerade višnje maraske, ali je uređaje moguće koristiti za istraživanje i drugih voćnih vrsta kaže lokalna koordinatorica projekta doktorica Sandra Pedisić.

Projektom se također željelo educirati i upoznati lokalne proizvođače i prerađivače s potencijalom i mogućnostima prerade višnje maraske, od koji su neki već iskazali interes za korištenje razvijenih proizvoda. Nagrade najuspješnijima bit će dodijeljene 7. lipnja u Zagrebu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...