Vojvodina prihvatila deklaraciju o zaštiti svojih prava

Skupština Vojvodine prihvatila je deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine, unatoč protivljenju beogradskih stranaka koje su dokument ocijenile kao separatistički.

Za deklaraciju je glasovalo 75 zastupnika vladajuće koalicije u Vojvodini, koju čine Demokratska stranka (DS), Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM). Protiv je bio 21 zastupnik oporbe, u kojoj su Srpska napredna stranka (SNS), Socijalistička partija Srbije (SPS), Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranka.

Uoči rasprave o dokumentu na sjednici Skupštine Vojvodine predsjednik vojvođanske vlade i dopredsjednik DS-a Bojan Pajtić rekao je da Vojvodina neće šutjeti i da će nastaviti inzistirati na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava. Čim podignemo glas i zatražimo da se poštuju naša ustavna i zakonska prava, odmah se digne galama da nas se ušutka. Ali oni koji misle da će Vojvodina šutjeti, jako griješe, rekao je.

Tijekom skupštinske rasprave šef kluba zastupnika oporbenoga SNS-a Igor Mirović rekao je da se njegova stranka bori protiv stvaranja neovisne države Vojvodine i zauzeo se za odbacivanje deklaracije. To je opasan politički pamflet koji sadrži neke više, neke manje opasne teme, a neke su i potpuno besmislene. Najopasnija je namjera da se dijelimo. Produbit će se jaz između centralne i pokrajinske vlasti, između pokrajinske i lokalnih vlasti… Ionako krhki mostovi tako će biti srušeni, a građani Vojvodine neće imati ništa od toga, kazao je Mirović.

Šef kluba zastupnika SVM-a Sandor Egeresi rekao je da u Deklaraciji nema ni slovo ‘s’ od separatizma, ali sam primijetio malo slovo ‘a’ od autonomije. Odgovorno tvrdim da su pripadnici manjinskih nacionalnih zajednica u Vojvodini lojalni građani države Srbije. A Vojvodina je toliko srpska koliko mađarska, toliko bunjevačka koliko rumunjska, toliko slovačka koliko hrvatska, poručio je Egeresi i zauzeo se za prihvaćanje deklaracije.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koji ima jednog zastupnika u Skupštini Vojvodine, prije je najavio da će poduprijeti prihvaćanje deklaracije.

U deklaraciji se konstatira povreda prava i nadležnosti pokrajinskih tijela od centralne, državne vlasti, od kojih se traži poštovanje prava i obveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

Dokument je predložila vlada Vojvodine jer se konstatiraju višestruke povrede ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti tijela i institucija u AP Vojvodini.

Također, u njemu se pozivaju republička tijela i institucije da zajedno s pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne suradnje, unaprijede razinu poštovanja propisanih procedura te nespornih prava i obveza.

Najava prihvaćanja deklaracije početkom travnja bila je povod za prosvjed ispred vlade Vojvodine, koji su organizirale pojedine srbijanske udruge i stranke, među njima i vladajući SNS koji se protivi donošenju takvoga dokumenta.

Vojvođansku vladu vodi Demokratska stranka (DS), koja je na državnoj razini oporba vladajućoj koaliciji, koju čine SNS, SPS i Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...