Windows Phone prestigao BlackBerry

Prema rezultatima istraživanja tržišta tvrtke IDC, tokom prva tri mjeseca ove godine na globalnoj razini je isporučeno 216,2 milijuna “pametnih” mobilnih telefona, što je 41,6% više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Među operacijskim sustavima uvjerljivo vodeći je i dalje Android, čija prodaja je porasla 79,5% u odnosu na godinu ranije, te sada drži 75% cjelokupnog svjetskog tržišta, dok je u isto vrijeme prošle godine imao udio od 59,1%. Na drugom mjestu je Appleov iOS, odnosno iPhone, čija prodaja je u odnosu na godinu ranije je porasla relativno skromnih 6,6%, odnosno znatno manje od cjelokupnog tržišta, tako da je i udio na tržištu pao sa 23 na 17,3%.

Iako je još uvijek daleko iza vodećeg trojca, najveći rast u prvom kvartalu je zabilježio Windows Phone, čija prodaja je u odnosu na godinu ranije porasla 133,3%, na 7 milijuna komada, a udio na tržištu mu se povećao sa 2 na 3,2%. Četvrti je BlackBerry koji je zabilježio pad prodaje za 35,1%, na 6,3 milijuna komada, odnosno 2,9% udjela na tržištu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...