Zadarske investicije vrijedne 1,3 milijarde eura

Hrvatska gospodarska komora objavila je na internetu katalog investicijskih projekata, bazu u kojoj je sada stotinjak, većinom privatnih projekata, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 5,5 milijarda eura. Za Zadarsku županiju vrijedi istaknuti da je prva po vrijednosti ponuđenih investicija od 1,3 milijarde eura.

Na prodaju ili u traženju partnera su luksuzna odmarališta, golfska igrališta, lječilišta, poslovni tornjevi i žičare, koje tek treba sagraditi, a projekti su u različitim fazama pripreme.

Investicije se na web stranicama HGK mogu pretraživati po sektorima ili županijama. Najviše ih je u turizmu (31), najveći broj projekata je u Zagrebu i Istri, dok najvrednije projekte nosi Zadarska županija (1,3 milijarde eura).

Zadarska županija u katalogu je predstavljena s pet »kapitalaca«.

 

Pag Resort

Koncept projekta Pag Resort je zamišljen kao potpuno integrirani, samostalni luksuzni turistički kompleks koji kombinira različite sadržaje koji će u potpunosti ispuniti zahtjeve svakog gosta. Lokacija naselja je određena urbanističko razvojnim planom.

Nositelj: Quaestor Pag d.o.o. Vrijednost – 229,8 milijuna eura

 

TE Bravar – Kombinirana elektrana na plin

Radi se o izgradnji kombinirane elektrane na plin jačine do 500 MW u Obrovcu u Zadarskoj županiji. Elektrana bi se gradila na površini od 60.000 m2, udaljena je od autoceste Zagreb-Split 13 km, a pomorske luke Zadar 40 km. Energetika – neobnovljivi izvori energije.

Nositelj: IGH lux energija d.o.o. Vrijednost – 500 milijuna eura

 

Zdravstveni i wellness centar Nin

Koncept projekta Zdravstvenog i wellness centra temelji se na preventivnom, lječilišnom i wellness programu sa sportskom i fitness ponudom te mogućnošću pružanja usluga za organizaciju kongresa, konferencija itd. Projekt je podijeljen na tri komponente.

Nositelj: Tankerska plovidba d.d. Vrijednost – 60 milijuna eura

 

Projekt Pašman Rivijera

Pašman Rivijera predstavlja prvo integrirano turističko odredište nove generacije u Hrvatskoj na razini standarda od 4 do 7 zvjezdica. Projekt uključuje izgradnju hotela, turističkih apartmana, vila, privezišta za brodove, plaža i drugih turističkih sadržaja najvišeg standarda.

Nositelj: Općina Pašman

Kontakt: HOSTING INTERNATIONAL d.o.o. Vrijednost – 500 milijuna eura

 

Zdravstveni turizam u sklopu Specijalne bolnice Biograd

Glavna aktivnost projekta je izgradnja novih sadržaja medicinsko-turističko-uslužnog karaktera. Aktivnost uključuje izgradnju novih smještajnih kapaciteta visokog standarda koji bi se nudili, pored ugovorenih kreveta s HZZO-om. Uz to, na slobodnom dijelu parcele planirana je druga izgradnja.

Nositelj: Zadarska županija Kontakt: Razvojna agencija Zadarske županije d.o.o.

Vrijednost – 45 milijuna eura

 

Značenje

Znatno širi opisi svakog od navedenih projekata dostupni su na web stranicama. O većini naznačenog priča se već godinama. Isto tako i radi makar »u valovima« intenzivnijih priprema i najava, i razdoblja mirovanja. Nije nam cilj niti procjenjivati pojedinačno svaki od ponuđenih projekata već samo konstatirati njihovo postojanje. Štoviše, i Dinko Basioli, naveden kao kontakt osoba, napominje da znamo desetke projekata koji se ovdje nisu pojavili.

 

Osnovno zbog čega je vrijedno isticanje projekata je ono što je po meritornim ocjenama (prof. dr. Branimir Lokin) bila prednost Zadra nad drugim sredinama u zemlji u razdoblju do krize – investicije. Zadar je imao jedno iznimno povoljno razdoblje upravo zato što je njegov rast bio u značajnoj mjeri baziran na investicijama, a ne toliko na potrošnji kao što je slučaj u prosjeku zemlje. Investicije će i u budućnosti odlučivati sudbinu Zadra, kao i Hrvatske. Tko ih ne bude imao tonut će i dalje u krizu.

O tome jesu li baš ovo investicije koje nas iz nje mogu izvući – ne prosuđujemo.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...