Zadrani jednom nogom u ABA ligi

Gotovo 35 minuta Zadar je u Trnskom lomio otpor Zagreba, a slomio ga je velikim dijelom zahvaljujući izvanrednom Marku Ramljaku. On je, kod rezultata 63:65, vezao četiri poena pa asistirao Ivanovu, a nakon treće trice Thorna, gosti su pobjegli na +9, 65:74. Novačić je smanjio, a Ramljak sjajno asistirao Travisu iz skoka u napadu za 67:76.

No, Zagrepčani se nisu predavali i malo je nedostajalo da si Zadrani zakompliciraju život. Car i Novačić smanjili su na -5, 71:76 na ulasku u posljednju minutu. Na koš Ivanov uzvratio je Garma tricom (74:78), a na penale Delaša, Novačić koš-faulom za samo -3, 77:80, 31 sekundu prije kraja. Ramljak je promašio oba bacanja, a Travis ispod protivničkog koša iščeprkao ključnu loptu.

Delaš je s penala opet bio mirne ruke (77:82), no ni tu priči nije bio kraj. Zagreb je promašio nekoliko trica, ali je i hvatao skokove u napadu pa je Garma pogodio tricu za 80:82. Domaći su napravili brz prekršaj, a na semaforu je ostalo sve sedam desetinki. Delaš je promašio prvo pa namjerno i drugo bacanje, a Garma uhvatio loptu i bacio preko cijelog terena. Kecmanovski pokušaj nije završio blizu, ali baš ni daleko od koša. Zadrani su mogli odahnuti. Napravili su još jedan ogroman korak prema osiguravanju trećeg mjesta, koje vodi u ABA ligu sljedeće sezone, naročito zato što je Jolly poražen na gostovanju kod Kvarnera. A ostali su u igri i za drugo mjesto.

 

Početak u egalu

Prva četvrtina protekla je gotovo u potpunosti u egalu. Samo je Zadar jednom imao dva napada prednosti i to na samom početku, zahvaljujući dvjema tricama Thorna i košu Ramljaka, 4:8. Raspoloženi Ramljak s novih pet poena još je koju minutu držao gostujuću prednost (10:13), ali je Car tricom izjednačio, a Krapić s penala preokrenuo na 15:13. S tolikom razlikom je prva dionica i završila, nakon ubačaja bivšeg šutera Zadra za 19:17.

Ramljak je izjednačio, da bi Novačić (4) i Halilović (koš-faul) prvi put odveli „mrave” na +5, 26:21. Zadrane je u egal vratio kapetan Ivanov sa šest uzastopnih koševa (28:27), a nešto kasnije, kada su zabili i Krasić, Travis, te opet Ramljak, bilo je 32:34. Ipak, završnica prvog poluvremena pripala je Zagrepčanima. Mileković i Car vezali su trice (38:34), a na prvi koš Brkića odgovorio je Krapić. Tako se na veliki odmor otišlo pri rezultatu 40:36, s čim Ante Nazor nikako nije mogao biti zadovoljan. Jer niti je njegova momčad pronašla dovoljno dobar način da probije protivničku zonu, niti je zadarska obrana funkcionirala na željeni način. K tomu, Krasić se našao u problemima s osobnim pogreškama, jer je vrlo brzo zaradio četiri.

 

Koš na koš

Krapić je na otvaranju treće četvrtine odveo svoje na +6, no Zadar (Kaštropil, Travis) se vrlo brzo vratio, a onda i poveo. Ramljak je stavio drugu tricu pa osvojio loptu i zakucao u kontri za 44:45, te natjerao Jusupa na time-out već u 23. minuti. U nastavku se, međutim, igralo praktički koš na koš.

Gosti su uglavnom spuštali loptu na Kaštropila (5), a u strijelce se sa vrlo važnih pet poena upisao i Delaš. No, domaći su imali odgovore u Haliloviću (4), Milakoviću i Caru, koji je, kao i Delaš, vezao tricu i dvicu. Na penale ramljaka za 55:57, odgovorio je Garma koš-faulom pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo 58:57.

Zadar je odlično otvorio završnu dionicu, ali još neko vrijeme nije uspio prelomiti susret. Travis i Ramljak u kontri (58:61) natjerali su Jusupa na minutu odmora već nakon 39 sekundi. Halilović i Car još su nakratko zadržali svoje u igri, 63:65, nakon čega je uslijedila već opisana završnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...