Zadrani zakucani, nadskakani i pretrčani

Uzalud je pedesetak neumornih zadarskih navijača u zagrebačkom Domu sportova vikalo: „Hoćemo pobjedu”. Momčad Ante Nazora nije bila ni blizu iznenađenju, te je doživjela jedan od ružnijih poraza ove sezone. Nijednom nije bila u vodstvu, a rezultatski je „trajala” svega 11 minuta. Potom je potpuno nestala s terena i ničim nije uspjela zaustaviti strmoglavi pad.

Znalo se da je Cedevita individualno kvalitetnija momčad i da joj Zadar može parirati jedino kolektivnom igrom, kao u prvoj utakmici. Ali sinoć te borbene i timske igre nije bilo ni u tragovima. Dapače, Zagrepčani su svih četrdeset minuta više željeli pobjedu, što se očitovalo u skokovima i osvojenim loptama, iz kojega su ostvarili velik broj laganih koševa. U drugom poluvremenu bilo je samo pitanje s kojom će razlikom utakmica završiti. Jedino pozitivno za Zadrane u ovoj priči je što koš razlika u dogiravanju nema nikakvu važnost. Rezultat u seriji je izjednačen 1-1, a o drugom finalistu prvenstva Hrvatske odlučit će se u majstorici u nedjelju u Krešinom domu.

 

Trajali jednu četvrtinu

Domaći su bolje otvorili utakmicu i koševima Sutona poveli 4:1. Kaštropil i Ivanov vraćali su goste na pola koša zaostatka, ali je četiri poena vezao Tomas pa još dva Suton za 10:5. Odlično je u utakmicu ušao Jozo Brkić, koji je zamijenio Kaštropila. U kratkom je razdoblju triput poentirao iz igre i opet smanjio na -1, 12:11. Tomas je zabio prvu tricu, Thorne i Travis promašili dva šuta po košem, a Kitchen bacanjem vratio pet razlike, 16:11. Mogli su Zagrepčani i povećati prednost, ali nisu realizirali nekoliko napada (Andrić je promašio bacanja) pa je Thorne zaključio prvu dionicu za 16:13. Drugu je otvorio Travis svojim prvim košem, no to je bilo praktički sve od Zadrana u prvom poluvremenu.

U napadu nisu napravili ništa, a Cedevita je serijom 10-1 (Šuput 5, Ilievski 3, Andrić) prvi put otišla na dvocifrenu razliku. Nazor je zato, pri rezultatu 26:16 u 14. minuti, morao pozvati time-out. Napad je, međutim, i dalje štekao, s izuzetkom jedne efektne kontre Prostrana, Ramljaka i Kaštropila, koju je potonji okončao zakucavanjem. Tomas je dobio zadaću „psa čuvara” na Delašu i obavljao ju je besprijekorno (šut iz igre 0-3 u prvih 20 minuta), a pogodio je i još jednu tricu. Razigrao se i Bilan, te sa šest poena odveo svoje na velikih +19, 37:18. Veliki je problem Zadranima u tom razdoblju predstavljao i napadački skok protivnika, koji je u više navrata rezultirao koševima iz drugih napada. Pokušavao je Nazor s različitim petorkama, ušli su i Prostran, Batur, Krasić i Nurkić, ali nije bilo bitnijih promjena. Tek su Nurkić i Prostran uspjeli smanjiti na 39:24, ali je prvo poluvrijeme zaključio Tomas trećom tricom za +18, 42:24. Osim vanjskog šuta, na kojega je Nazor posebno upozoravao u najavi (trice: Cedevita 5-11; Zadar 0-5), jedan je podatak posebno upadao u oči na poluvremenu. Domaći su imali čak 11 skokova više (27-16), a dvostruko više obrambenih (20-10). Razlika u valorizaciji 59:14 (Suton i Tomas po 17) također je dobro oslikavala odnos snaga na terenu. U drugoj četvrtini Zadra gotovo da nije bilo.

 

Potpuno potonuli

Po izlasku iz svlačionica ništa se nije promijenilo. Zapravo jest. Cedevita je zaigrala još jače, a Zadar joj ničim, ali baš ničim nije odgovorio. Dovoljno je bilo vidjeti prve dvije akcije. Novi koš Bilana nakon skoka u napadu pa izgubljena lopta i zakucavanje Babića u kontri za 46:24. U sedam minuta za goste su poentirali samo Nurkić (4) i Ivanov, a domaći su nastavili mljeti. Kontranapadi, trice, zakucavanja, bilo je tu svega. Dekoncentracija Zadrana najbolje se vidjela u situaciji kada je Travis mlako uhvatio loptu, nakon promašenog bacanja Kitchena, a Suton mu je doslovno uzeo iz ruke. Malo kasnije je isti igrač pogodio tricu pa dvicu, razigrali su se i Andrić i Kitchen, koji je položio u kontri za okruglih 60:30. Pred kraj treće četvrtine Ilievski zabio tricu za 31 razlike, ali je uoči posljednjih deset minuta igre ipak bilo „samo” 29, 67:38. Završna dionica bila je samo formalnost u kojoj Zadar nije uspio niti smanjiti razliku, jer se Bilan još malo nazakucavao, a pet poena za konačnih 91:61 zabio je i Buva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...