Zakon o suradnji zakonodavne i izvršne vlasti: Stiže čvršći parlamentarni nadzor rada Vlade

Odbor za europske integracije danas bi trebao raspraviti Nacrt zakona o suradnji Sabora i Vlade u europskim poslovima, koji bitno mijenja dosadašnju ulogu parlamenta.

Osnivanje Odbora za europske poslove i gašenje dosadašnjeg za europske integracije, jedna je od novina koje bi trebale stići nakon 1. srpnja. Zakon o suradnji zakonodavne i izvršne vlasti trebao bi stupiti na snagu upravo na dan hrvatskog ulaska u Uniju. SDP-ov šef Odbora za eurointegracije Daniel Mondekar pojašnjava.

“Zbog toga što je dio suvereniteta prenesen na Uniju, i Vlada pregovara i razgovara iz RH, moraju se promijeniti odnosi parlamenta i Vlade. Zakon rješava cijeli sustav nadzora nad radom Vlade u RH u institucijama EU”, pojašnjava Mondekar.

Uz to, Sabor će od početka aktivno sudjelovati u procesima donošenja zakonodavnih dokumenata Europske komisije, a novost je i model obavješćivanja u kojem će Vlada kroz premijera prije Europskog vijeća izvještavati Sabor što se dogovara na europskoj razini. U konačnici, osim što je uključen u europskim politikama, parlament osnažuje poziciju Vlade i sam je po sebi tu jači. To je i poanta rasprave unutar Unije, dodaje Mondekar i zaključuje usporedbom s ulogom ostalih parlamenata u regiji.

“Ako uzmemo naše okruženje, pa i Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku, Sloveniju i Italiju, mi startamo s nešto jačim i čvršćim modelom parlamentarnog nadzora koji imaju ove države”, završno ocjenjuje SDP-ov predsjednik Odbora za europske integracije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...