Zbog komunicirane poruke, SDP tužakao HDZ Gradskom izbornom povjerenstvu

Gradski je odbor SDP-a uputio Gradskom izbornom povjerenstvu prigovor na način kako HDZ vodi predizbornu kampanju. Konkretno, zasmetali su ih plakati kojima zadarska ljevica upućuje pitanje Milanoviću ima li boljeg kandidata. Prema mišljenju GIP-a, ali i samog SDP-a, ovaj način vođenja kampanje smatraju neukusnim te pozivaju na pridržavanje pravila izbornog oglašavanja.

U nastavku donosimo priopćenje Gradskog izbornog povjerenstva, potpisanog od strane Željka Rogića, predsjednika spomenutog povjerenstva.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zadra zaprimilo je dana 14. svibnja 2013. g. prigovor od strane Gradske organizacije Socijaldemokratske partije (SDP), a u kojem prigovoru navodi cit.: „od sinoć su na nekim zadarskim portalima osvanuli baneri sa sadržajem koji spada u nedopušten način vođenja predizborne kampanje“. Baner sa tekstom „Zadarska ljevica pita Zagreb: Milanoviću, imaš li drugog kandidata?… brate ovaj nit smrdi, nit miriše“, pri čemu je u prigovoru također navedeno da su rečeni baneri osvanuli na 057info, Znet i EZadar, u sklopu čega je zatraženo od Izbornog povjerenstva da reagira u skladu sa svojim ovlastima.

Imajući u vidu naprijed navedeno u odnosnom prigovoru Socijaldemokratske partije, Povjerenstvo je zatražilo od radio 057 marketing podatke o osobi koja je naručila predmetni i naprijed cit. tekst; sukladno čemu je radio 057-marketing dana 14. svibnja 2013. g. Gradskom izbornom povjerenstvu Grada Zadra dostavio dopis u kojem je navedeno da je naručitelj naprijed navedenog g. Joso Nekić u ime liste kandidata za gradonačelnika g. Božidara Kalmete.

Odredbom čl. 53. t. 7. Zakona o lokalnim izborima (NN 144/12), propisano je da Gradsko izborno povjerenstvo nadzire pravilnost izborne promidžbe za općinske, odnosno gradske izbore u skladu s ovim Zakonom; dok u odredbi čl. 37. cit. Zakona je propisano da izbornu promidžbu sudionici vode slobodno, otvoreno, javno i argumentirano, a suprotstavljanje i sučeljavanje treba biti obrazloženo i utemeljeno na činjenicama.

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zadra u nadzoru pravilnosti izborne promidžbe s namjerom da djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima, pozivajući na poštivanje vrijednosti korektne izborne promidžbe, ocjenjuje ovakvo postupanje kao nepravilnost u izbornoj promidžbi, jer riječi, cit.; „nit smrdi, nit miriše“ predstavljaju povredu društveno prihvatljivih etičkih načela i kulture dijaloga, slijedom čega Gradsko izborno povjerenstvo Grada Zadra poziva sve sudionike izborne promidžbe da u vlastitu promidžbu unesu pozitivan karakter, da izbjegavaju negativno javno prikazivanje ostalih sudionika, te da se pridržavaju pravila u izbornoj promidžbi, odnosno da izbornu promidžbu vode javno, slobodno, otvoreno, ali jednako tako i argumentirano.

Predsjednik

Gradskog izbornog povjerenstva

Grada Zadra:

Željko Rogić, v.r.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...