5. Večer pisme, folklora i starih običaja “Dođi diko u Kotare ravne”

Po peti put zaredom Zemunik je bio „okupiran“ zaljubljenicima u kulturnu baštinu iz svih krajeva Lijepe naše. Orila se pjesma iz Slavonije, Varaždina, Brnaza, Gorice, Polače, Knina, Grebaštice, Like….

Pred više stotina gledatelja raznovrsan program izvelo je više od 300 izvođača i to folklorna društva KUD Dangubice iz Kutereva, KUD Pavao Štoos iz Dubravica pored Zaprešića, KUD Elizabeta iz Jalžabeta, KUD Drenjanci iz Drenja pored Đakova, KUD Napredak iz Knina, KUD Bedem iz Grebaštice, ženska vokalna skupina IVE iz Ivanić-Grada, KUD Brnaze iz Brnaza pored Sinja, KUD Gradina iz Polače, KUD Sv. Ivan Krstitelj iz Gorice, te domaći KUD Sveta Kata. .

Uz pozdravni govor i apel prema zemuničkoj mladeži da se uključi u rad zemuničkog KUD-a predsjednika KUD Sveta Kata gosp. Marka Alvira, manifestaciju je proglasio otvorenom zemunički donačelnik, gosp. Šime Vicković. Svečanost su svojim prisustvom uveličali zamjenik župana zadarske županije, gosp. Rudolf Dvorski, te potpredsjednik Skupštine Zadarske županije, gosp. Tomislav Šarić, te kao poseban gost prisutan je bio gosp. Danijel Šota, predsjednik organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni.

Božji blagoslov svim posjetiteljima udijelio je zemunički župnik don Zdenko Dundović.

Program je trajao više od dva i pol sata, gdje su posjetitelji uživali u pjesmi i plesu te je svaki od sudionika dao svoj doprinos da se naša hrvatska kulturna baština otrgne od zaborava i na ovaj način prenese svim mladima ,te da ih potakne da se akticvno uključe u njeno očuvanje.

Nakon službenog dijela programa, „treće poluvrijeme „ se nastavilo u dvorištu zemuničke osnovne škole, gdje se pjesma i druženje nastavilo do ranih jutarnjih sati. 

A članovi KUD Sveta Kata već sutra nakon što su ispratili svoje goste iz Slavonije, nastavljaju svoj mukotrpan rad , jer ih čeka naporan ritam nastupa u ovoj sezoni ( Lužani, Jalžabet, Ružići (BiH), Gorica), a kao kruna ove sezone ostaje predstavljanje zadarske županije na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima i posjet predsjedniku Republike gosp. Ivi Josipoviću, koje je planiran za početak mjeseca rujna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...