60. obljetnica krunidbe Elizabete II.

Britanska kraljica Elizabeta II. proslavila je u utorak 60. obljetnicu krunidbe na svečanosti u Westminsterskoj katedrali na kojoj se okupilo 2.000 gostiju, javlja BBC.

Među okupljenima bilo je nekoliko osoba koje su nazočile krunidbi 1953. U društvu kraljice bilo je više od 20 članova britanske kraljevske obitelji, uključujući i njezina supruga princa Philipa, vojvodu od Edinburgha.

Za tu prigodu u Westminsterskoj katedrali izloženo je nekoliko dragocjenih predmeta povezanih s krunidbom. Među njima je teška, zlatna kruna Svetog Edvarda postavljena na glavnom oltaru katedrale, koja je prvi put od 1953. iznesena iz kraljevske riznice Tower of London.

Mogla se vidjeti i Ampulla, zlatna boca u obliku orla iz koje je svetim uljem Elizabeta pomazana na krunidbi, kao i Krunidbeno prijestolje, jedan od najstarijih komada britanskog namještaja koji se još koristi.

Elizabeta II. je kao 27-godišnjakinja okrunjena 1953. za 38. suverena Ujedinjenog Kraljevstva u Westminsterskoj katedrali u kojoj se takve svečanosti odvijaju još od krunidbe Williama Osvajača 1066.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...