Angela Merkel nema baš ništa zakazano za nedjelju navečer

Iako je službeno priopćeno kako njemačka kancelarka Angela Merkel zbog nedostatka vremena neće prisustvovati svečanosti ulaska Hrvatske u EU, sve je više očito kako pravi razlog leži ipak u – Josipu Perkoviću, tj. najavi Vlade da ga ulaskom u EU neće izručiti Njemačkoj koja ga traži zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Ne samo da njemačka kancelarka nema neodgodivih obaveza za nedjelju navečer, već obaveza – uopće nema.

‘Pogledamo li u njezin službeni kalendar može se vidjeti da Angela Merkel u nedjelju nema ništa zapisano’, rekao je novinar Deutsche Wellea Srećko Matić za Dnevnik 3 HRT-a prenosi 24sata.

Matić napominje kako su predstavnici njemačke Vlade uvijek govorili kakao računaju na Hrvatsku kao na jakog partnera u regiji. Ali sada se hrvatska Vlada, kako tvrde dobro upućeni njemački izvori, mora zapitati da li je to povjerenje izigrano.

Što se tiče općenito Hrvatske u njemačkim medijima Matić je rekao kako je upravo u srijedu u središnjim vijestima ARD-a emitiran jedan opširan prilog o Hrvatskoj, njezinom ulasku u EU, u kojem novinar tvrdi kako Hrvatska ipak nije spremna za članstvo.

No, izuzev toga i nedavnog pisanja Bilda, Matić kaže da njemački mediji vrlo odmjereno pišu o Hrvatskoj.

‘Naglašava se da će Hrvatska jedno vrijeme morati živjeti od subvencija Bruxellesa, ali to je sudbina koju su prošle i sve ostale članice nakon pristupanja Europskoj uniji’, rekao je Matić za Dnevnik 3.

Nedolazak Angele Merkel na svečanost primanja Hrvatske u EU snažna je poruka Vladi i Hrvatskoj, mišljenje je bivšeg ministra vanjskih poslova Mate Granića, izvještava HRT.

On je naglasio kako Njemačka nije samo država koja je najviše pomogla priznanju Hrvatske. ‘Njemačka je najsnažnija, najmoćnija europska država i bez nje nema EU-a. I ako je suspendiran već najavljen dolazak kancelarke, riječ je o postojanju velikog problema’, istaknuo je Granić. Prema njegovim riječima, problem treba rješavati na visokoj diplomatskoj razini.

Novinar koji se bavio slučajem Perković Željko Peratović iznenađen je raspletom događaja. On je misilio da je hrvatska Vlada imala dogovor s Njemačkom da će se poštovati volja njemačkog pravosuđa te da će se u vezi s ovim slučajem problemi javiti tek na razini pravosuđa. ‘Nisam očekivao da će se premijer Milanović upuštati u ovakvu avanturu’, zaključio je Peratović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...