Apple predstavio potpuno novu verziju iOS-a

“Preko 90% korisnika koristi novu verziju iOS-a na svojim Appleovim uređajima”, istaknuo je Cook uspoređuju znatno lošije i konfuzne brojke kod primjerice Androida čija najpopularnija verzija operativnog sustava seže u 2010.

“iOS 7 je najveća promjena od predstavljanja originalnog iPhonea” dodao je Cook što potvrđuje i znak publike koji su nakon uvodne demonstracije stali na noge i pljeskali.

Odmah na početku, početni zaslon se poprilično razlikuje od prijašnjeg pa tako više nema legendarne swipe strelice, već trebate povući strelicu prema gore, što je dobro poznato korisnicima s Android uređajima. Također, pozadina se pomiče zavisno o kretanju vašeg uređaja, dakle koristi se Parallax tehnologija kako bi se dočarala dubina OS-a.

Poruke su dobile nešto noviteta pa se tako pomoću swipea s lijeve strane otkriva popis svih korisnika s kojima se dopisujete. Novost je mogućnost pristupa obavijestima odmah sa zaključanog ekrana, nešto što do sada nije bilo moguće.

[pullquote align=”right”]iOS 7 je najveća promjena od predstavljanja originalnog iPhonea[/pullquote]Control Centar — nešto što je nedostajalo iOS-u svakako je mogućnost pristupa s jednog ekrana svim najbitnijim postavkama, primjerice WiFi, Bluetooth, itd., što je od sada moguće upravo s ovog ekrana, otključanog i zaključanog.

Safari je najpopularniji mobilni preglednik na svijetu koji od sada ima pristup svim najbitnijim aplikacijama s jednim klikom, kao i novi navigacijski izbornik koji se sužava kada počnete scrollati po članku kako bi imali fokus upravo na njega. Tabovi su dobili novi i drugačiji dizajn koji se listaju iz drugačije perspektive nego što smo navikli — od gore, no što ovako na prvu izgleda i prilično preglednije.

iOS 7 sučeljeMultitasking je od sada puno pregledniji pa tako osim samih ikona imate i smanjeni prozor koji daje uvid u vaše aplikacije u pozadini

Kako biste lakše dijelili sadržaj Apple na iOS7 od sada nudi i AirDrop odnosno vrlo jednostavan način kako ćete razmjenjivati na sadržaj sa svojim prijateljima.

Kamera se sastoji od četiri podizbornika s nekoliko klasičnih filtera. Aplikacija za fotografije učitava lokacije slika, te ih prema tome sortira u događaje kako biste se mogli snalaziti u stotinama fotografija koje ionako pohranjujete na vaš uređaj. Osim toga slike možete pregledavati prema godini u kojoj su poslikane. Ako želite podijeliti fotografiju, Apple je predstavio vrlo jednostavnu mogućnost kako to učiniti na društvenim mrežama ili pak poslati putem maila, odnosno na iCloud.

Siri ima novo sučelje te od sada dolazi s ženskim i muškim vokalom, a dodani su francuski i njemački jezik. Siri će od sada moći obavljati nove “dužnosti” primjerice moći ćete odrediti svjetlost ekrana, saznati novosti s Twittera, itd. Siri je dio nove dodane značajke “iOS in the Car” što znači da ćete glasom upravljati porukama, kartama, glazbom itd. a već je 15-ak proizvođača objavilo kako će Siri biti dostupan u njihovim automobilima tijekom sljedeće godine.

App Store od sada automatski ažurira vaše aplikacije, tako da možete zaboraviti na mali crveni broj kojeg se nikad ne možete riješiti!

iTunes Radio je novi način kako pronalaziti glazbu, a sam je servis ugrađen u iOS7, te radi na svim uređajima, čak i na Appleovim računalima, te i na ostalim PC-a. Aplikacija je besplatna, a ako ste aktivni korisnik iTunesa, onda nećete vidjeti niti oglase, no za sada će aplikacija biti dostupna samo u SAD-u.

iOS7 u beti je za developere dostupna od danas, dok će službena verzija stići tek na jesen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...