Cestitka_Uskrs

Assange strahuje za čovjeka koji je odao tajnu

Osnivač Wikileaksa Julian Assange strahuje za osobu koja je odala podatak da američka vlada ima pristup serverima giganata kao što su Microsoft, Apple i Facebook. On je rekao da bi tu osobu mogla zadesiti ista sudbina američkog vojnika Bradleya Manninga.

Manning se tereti za odavanje vojnih tajni koje je kasnije objavio Wikileaks i protiv njega je ovoga tjedna počelo suđenje pred vojnim sudom. U slučaju da bude proglašen krivim, prijeti mu doživotna zatvorska kazna bez mogućnosti pomilovanja. Što se tiče Assangea, on je potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu u lipnju 2012. godine, da bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje ga traže zbog navodnog seksualnog napada.

Današnju izjavu dao je telefonom iz veleposlanstva za američku TV mrežu CBS, naveo je AFP.  Assange je u intervjuu branio pravo da javnost zna o programu dolaženja do podataka preko Interneta, što je otkriveno u četvrtak uvečer, a u što je uključena američka vlada.  ‘Hajde da se upitamo da li će osoba koja je otkrila ovo, a više na tu temu tek treba da dođe, kroz tri godine biti u istoj situaciji u kojoj se trenutno nalazi Manning”, zapitao se Assange.

Manning se suočava sa doživotnom kaznom zatvora zbog ‘pomaganja neprijatelju’. Američka vlada, navodi AFP, brani svoj program nadzora preko Interneta kao suštinski za sprečavanje terorističkih napada na tlu SAD. Taj program je odobrio američki Kongres i provodi ga uz tajni sudski nalog. Assange kaže da javnost mora biti obaviještena o tom programu.  ‘Naravno, nama je potrebna vlada koja će raditi mnoge stvari. Međutim, to treba učiniti kako treba, postoji zakon i postoji proces njegovog provođenja’, smatra Assange.

Otkriće o aktivnostima američke vlade prvo su objavili listovi ‘Washington post” i britanski ‘Gurdian’. ‘Post’ je naveo da je podatak o tome odao američki obavještajac koji o tome ima informaciju iz prve ruke i koji zna što sve može da se uradi kroz takav nadzor.  ‘Oni bukvalno mogu gledati kako se vaše ideje formiraju dok vi koristite tastaturu’, rekao je taj obavještajac, prenosi B92.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...