Autoceste do kraja godine idu u koncesiju

Proces tzv. monetizacije hrvatskih autocesta bit će gotov do kraja ove godine. U Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture do kraja lipnja očekuju od konzultanata prijedloge modela monetizacija, nakon čega kreće postupak odabira koncesionara.

Autoceste vjerojatno idu u koncesiju na 40 do 50 godina, a Vlada očekuje da će na tome zaraditi tri milijarde eura, objavio je Večernji list. Resorni ministar Siniša Hajdaš Dončić o ovim se tvrdnjama još nije oglasio.

Procedura je, međutim, vrlo jasna. Nakon što konzultanti dostave svoje prijedloge, Vlada će odlučiti koliko su ti prijedlozi prihvatljivi. Bit će provedena javna rasprava, te će Vlada izabrati model monetizacije autocesta i odabrati investitora, odnosno koncesionara. U koncesiju idu autoceste kojima trenutno upravljaju državne firme HAC i ARZ.

Vlada je još u kolovozu prošle godine odlučila da da se pokreće postupak odabira savjetnika za monetizaciju. Izabran je konzorcij kojeg čine Erste Group Bank, Deloitte Savjetodavne usluge i Wolf Theiss Rechtsanwälte. Hajdaš Dončić je već ranije najavio kako Vlada očekuje da će od monetizacije autocesta uprihodovati 2,7 do tri milijarde eura, ali pritom je Vlada računala na 30-godišnju koncesiju, koju potencijalni investitori navodno smatraju prekratkom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...