Beeenkovac i Vlajternativa vrhunci ljeta u Ravnim kotarima

Sedamnaest vrhunskih i originalnih događaja koji u sebi objedinjuju tradiciju, kulturu, gastronomiju, zabavu i povijest središta Ravnih kotara, čine okosnicu turističke ponude grada Benkovca za ovogodišnju sezonu, objedinjeni su u dvojezičnom vodiču “Benkovačko kulturno ljeto 2013.” koji je tiskan u čak 10.000 primjeraka.

 

Moderni turisti hoće više

Grad Benkovac i benkovački kraj u zadnje se vrijeme pozicionirao kao perjanica ruralnog razvoja i predvodnik u očuvanju bogate baštine i ostalih vrijednosti koje ne smiju pasti u zaborav, poručio je benkovački gradonačelnik Branko Kutija.

– Svjedoci smo da moderan turist želi više od mora i sunca, da želi upoznati baštinu prostora u kojem boravi, sa svim posebnostima, autohtonim i tradicijskim vrijednostima s kojima se ne susreće tako često, rekao je gradonačelnik Branko Kutija.

Direktor Turističke zajednice Grada Benkovca Vanja Čvrljak je naglasio kako Benkovac i njegova okolica imaju dovoljno potencijala i kako su sve manifestacije originalne te imaju svoju svrhu i cilj, promociju benkovačkih brandova.

– Prva manifestacija na Benkovačkom kulturnom ljetu u povodu Dana Benkovca i blagdana sv. Ante je u idući četvrtak, 13. lipnja. Riječ je o koncertu legendarnog Marijana Bana, najavio je Čvrljak.

Potom slijede sedme po redu “Večeri klapske pisme Benkovac 2013.”, gdje dalmatinske klape pod krošnjom stoljetne kostele, u starohrvatskoj utvrdi Kaštel Benković osvijetljenoj bakljama Benkovac pretvore u svojevrsni “hrvatski Woodstock”.

– Prošlogodišnji je to zaključak zaljubljenika u dalmatinsku “rič i pismu”, dosad najbolje organiziran, najuspješniji, najposjećeniji i najbrojniji susret klapa, navodi.

Uskoro dolazi i sada već tradicionalna 8. ravnokotarska jada koja će se održati za Dan domovinske zahvalnosti.

– Zatim slijedi manifestacija Puževim korakom. Radi se o drugoj po redu gastro manifestaciji, pripremi i degustaciji jela od puževa. U sklopu manifestacije održat će se i Drugo otvoreno prvenstvo Hrvatske u utrci puževa.

Slijedi spektakularni Benkovac VINFEST, festival vina sjeverne i srednje Dalmacije u Kaštel Benkoviću. Potom se na prostoru Zadarske županije održava jedinstveni događaj, u Benkovac dolazi HGD Sveta Cecilija s Korčule sa svjetskom atrakcijom, viteškom igrom Moreška koja je više od igre.

– U prvoj suboti mjeseca lipnja u samom središtu Benkovca se održava četvrta po redu manifestacija Bukara 2013. Riječ je o pučkoj eno-gastro fešti koja ima za cilj promociju Bukovice i Ravnih kotara te svih posebnosti, narodnih običaja i potencijalnog turističkog proizvoda, naglašava Čvrljak.

Tu je i 13. izbor za Miss sela na čijem je prošlogodišnjem uzbudljivom i spektakularnom finalu nazočilo gotovo dvije tisuće ljudi. Potom slijede etno i gastro manifestacije, kazališne predstave, koncerti za mlade i one nešto starije.

– Nakon gastromanifestacije Beeenkovac koja je posvećena janjetini i jaretini održava se i gastrofestival Benkovački prisnac, priča o jedinom izvornom ravnokotarskom kolaču, kaže.

 

Prisnac bez premca

Nakon Fišijade, Vinfesta, Pužijade, janjetine i jaretine, došao je red na prisnac, a to je autohtona gastronomska delikatesa koja se pripravljala u neka stara vremena, osobito u vrijeme mužnje ovaca i pravljenja mladog sira.

– Benkovački prisnac je autohtona delicija Bukovice i Ravnih kotara, jednostavna, a opet tako dobra. Prisnac je kolač kojega su vrijedne domaćice pripremale najčešće za svečane prigode, kazala je Marijana Čirjak iz KUD-a Branimir.

Vrijedne ruke naših baka mijesile su ovu sočnu poslasticu koja i danas mami sve više gastro poznavatelja, i ljubitelja zavičajne kuhinje. Prisnac je u zadnjih nekoliko godina, možemo slobodno reći, postao popularno jelo.

– Mi ćemo u budućnosti postati kao mala Istra, zaključio je Vanja Čvrljak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...