Berlusconi osuđen na sedam godina zatvora

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi osuđen je na sudu u Milanu na sedam godina zatvora u procesu Rubygate u kojem ga se tereti za zloporabu ovlasti i sudjelovanje u prostituciji s maloljetnicom, a ta bi odluka mogla utjecati na političku stabilnost Italije i puno je teža od očekivane presude.

Tročlano sudsko vijeće u kojem su sve žene je Cavaliereu također odredilo doživotnu zabranu vršenja bilo kakve javne dužnosti, zbog zloporabe ovlasti jer je sredio da policija oslobodi iz pritvora Karimu El Mahroug kada je bila pritvorena zbog krađe.

Tužiteljstvo je ukupno tražilo šest godina zatvora za Berlusconija.

Silvio Berlusconi (76) je bio u svojoj rezidenciji u Arcoreu blizu Milana u vrijeme izricanja presude i neće ići u zatvor jer su njegovi odvjetnici uložili priziv. Sve dok tu presudu ne potvrdi Vrhovni sud, ona nije pravomoćna, a do pravomoćne presude mogu proteći godine. Bivši predsjednik talijanske vlade je oštro reagirao na presudu i pismenim putem naveo da neće pokleknuti pred nepravdom.

Još jednom, namjeravam odoljeti toj nepravdi jer sam potpuno nedužan, piše Cavaliere u prvoj reakciji na presudu suda. Bio sam stvarno uvjeren da će me oslobodit optužbi jer ustvari ne postoji mogućnost da me osude. Izrečena je nečuvena presuda, nikada viđeno nasilje kako bi me eliminirali iz političkog života zemlje. Ne radi se samo o slaboumnom pravosuđu i uvredi svim Talijanima koji vjeruju u mene i moje zalaganje za zemlju, ocijenio je Berlusconi.

Ta presuda nema nikakve veze sa stvarnosti, suci su otišli dalje od onoga što je tražilo tužiteljstvo, reagirao je Niccolo Ghedini, jedan od Berlusconijevih odvjetnika koji je potvrdio brzo ulaganje priziva. Senator desnog centra Lucio Malan je rekao da se radi o pravom atentatu na demokraciju i ukazao na neodgovornost sudaca koje podržavaju izdavačke i financijske snage, protiv kojih se treba jasno i glasno prosvjedovati.

Presuda protiv Berlusconija dalje komplicira položaj premijera Enrica Lette čiju krhku lijevo-desnu koaliciju podržava Berlusconijeva stranka desnog centra Narod slobode (PDL). Presuda je izrečena samo nekoliko dana nakon što je Ustavni sud odbio Berlusconijev priziv kojim je tražio poništenje presuda za fiskalne prekršaje (Proces Mediaset).

Za proces Rubygate u kojem tužiteljstvo Milana govori o orgijama koje su organizirane od proljeća 2010. u luksuznoj vili Berlsuconija u Arcoreu na kojima je među ostalima sudjelovala i mlada Marokanka Karima El Mahroug ili Ruby kradljivica srdaca koja je u to doba imala 17 godina.

Tužiteljica Ilda Boccassini je tražila kaznu od pet godina zatvora zbog zloporabe ovlasti tadašnjeg premijera koji je iskoristio svoj položaj da oslobodi Ruby privedenu u Milanu i godinu dana zbog plaćenih seksualnih usluga maloljetnice. Berlusconijevi odvjetnici su tvrdili kako je on zvao da bi izbjegao diplomatski incident jer je vjerovao da je El Mahroug, koja je Marokanka, unuka Hosnija Mubaraka, tadašnjeg egipatskog predjednika. Boccassini je također tražila doživotnu zabranu vršenja bilo kakve političke funkcije za bivšeg predsjednika vlade.

Sud je išao i dalje i Berlsuconija optužio za zloporabu ovlasti pod prisilom i tražio je pokretanje istrage o mogućim lažnim izjavama nekih svjedoka tijekom procesa. S druge strane obrana Cavalierea je tražila njegovo potpuno oslobođenje krivice i tvrdilo da nije počinio nikakav prekršaj.

Od ulaska u politiku 1994., Berlusconi je uključujući i presudu za Rubygate, osuđen na ukupno 18 godina i pet mjeseci zatvora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...