Besplatni roaming od 2015. godine

EU bi do Uskrsa 2014. mogao donijeti zakonski paket kojim će potpuno ukinuti naknade za tzv. roaming, odnosno izjednačiti cijenu mobilnog telefoniranja u inozemstvu unutar EU s cijenom u nacionalnom prometu. Ostvari li se ta najava europske povjerenice za digitalni razvoj Neelie Kroes, minuta telefoniranja sa skijanja u Austriji ili s izleta u Berlin ili London koštat će vas isto kao minuta telefoniranja iz Zagreba u Split. Iako nije precizirala od kada bi se takvo zakonsko rješenje primjenjivalo, Neelie Kroes je u govoru u Europskom parlamentu najavila da bi ono moglo biti izglasano na proljeće sljedeće godine. Sugovornici Večernjeg lista u Europskoj komisiji kažu da će EK službeno izaći s prijedlogom u srpnju, Vijeće EU bi ga trebalo raspraviti i podržati u listopadu, a u prosincu bi trebala započeti procedura usvajanja u EP-u.

 

Neka bude nula! 

– Ne znamo još kad bi se to počelo primjenjivati. Europski parlament vjerojatno će tražiti da se primjenjuje već od 2015., a kompanije će vjerojatno tražiti da to bude što kasnije, ali o tome ćemo pregovarati – rekao je izvor iz Europske komisije.

Europska povjerenica Neelie Kroes već nekoliko godina vodi borbu protiv skupog roaminga koji naplaćuju telekom kompanije u EU. Hrvati će rezultate njezine borbe moći osjetiti već 1. srpnja, kad će zbog ulaska u EU hrvatske telekom kompanije morati sniziti naknade za roaming. Komisija je od 2007. u nekoliko navrata ograničavala maksimalne iznose koje teleoperatori u EU mogu naplaćivati za roaming. Ali konačni cilj očito nije smanjenje cijena skupog roaminga, već potpuno izjednačavanje s cijenama telefoniranja i prijenosa podataka u nacionalnoj mreži.

– To je smjer u kojem idemo. Povjerenica Kroes je još 2010. rekla da želi da se naknade za roaming ne naplaćuju ili tek simbolično naplaćuju. I vrlo konzistentno se za to bori – kaže izvor iz Europske komisije. Ideja o ukidanju naknada za roaming, međutim, nailazi na otpor telekomunikacijskih kompanija.

– Telekomunikacijski sektor bi zbog takvog prijedloga mogao izgubiti milijune eura. U isto vrijeme, EU od telekom industrije očekuje značajno investiranje u izgradnju modernih širokopojasnih mreža. Političari koji donose odluke morali bi odgovoriti na tu očitu kontradikciju – poručio je Deutsche Telekom u priopćenju nakon govora Neelie Kroes u EP-u.

Naknade za roaming u prosjeku čine oko pet posto ukupnih prihoda europskih telekomunikacijskih kompanija. No, sudeći prema izjavama sugovornika Večernjeg lista, u Europskoj komisiji prevladava stav da to nije velik postotak zbog kojeg bi kompanije bile ugrožene te da, osim toga, ukidanje naknada za roaming ne bi nužno značilo da kompanije ostaju bez svih pet posto prihoda.

 

Telefonirali bismo više

– Velika je vjerojatnost da bi korisnici u roamingu telefonirali puno više kad ne bi bilo posebnih naknada, što znači da bi kompanije i dalje zarađivale, samo bi prihodovale na drukčiji način. Naše analize pokazuju da je nekim kompanijama prijenos podataka u roamingu skočio 1500 posto u prva tri mjeseca nakon što smo ograničili maksimalnu cijenu prijenosa podataka u roamingu – kaže naš sugovornik u Bruxellesu.

 

Minuta odlaznog poziva 
bit će nam sedam puta jeftinija

Ulaskom Hrvatske u EU, minuta odlaznog poziva za Hrvate koji s mobitela telefoniraju iz drugih zemalja EU bit će do sedam puta jeftinija nego prije, a prijenos podataka do 12 puta jeftiniji. To su izravne posljedice napora Europske komisije na snižavanju cijena. Sada 
za građane EU minuta poziva u roamingu može iznositi najviše 29 centi, ali od 1. srpnja stupa na snagu novo ograničenje od 24 centa. Komisija stalno smanjuje cijene, ali konačni cilj je ukidanje naknada za roaming.

 

Neelie Kroes traži i internet bez blokada

Osim za ukidanje naknada za roaming, Neelie Kroes založila se i za politiku neutralnog, otvorenog interneta. To znači da telekomunikacijske kompanije neće, primjerice, moći na svojim mrežama blokirati Skype, Viber i slične aplikacije koje omogućuju besplatno telefoniranje i slanje SMS-anje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...