Besplatni tečajevi za trudnice u Benkovcu

U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa Benkovac i Patronažne službe Doma zdravlja Zadarske županije – radne jedinice Benkovac u suradnji s ginekološkom ambulantom dr. Ivice Žuvele u Benkovcu je održan drugi od četiri ovogodišnja tečaja za trudnice i očeve.

 

Očevi na porodu

– Za razliku od onih u drugim gradovima, tečaj za trudnice i očeve u Benkovcu je besplatan. Svi su volonteri, i ginekolog i medicinske sestre i mlade majke, govore više medicinske sestre Ksenija Čirjak i Jasminka Knežević, koje su zajedno sa dr. Žuvelom održale tečaj.

Danas svi znaju da je Benkovac pravo mjesto tečaja za trudnice i grupe za potporu dojenja. Mali projekt započet prije pet godina zaživio je i sve je veći broj majki i očeva koji se uključuju u takav oblik edukacije i pomoći.

– Na tečaju za trudnice u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice bile su 23 trudnice i 18 očeva, kazala je sestra Ksenija dodajući kako su osim iz Benkovca polaznici bili iz Zadra, Šibenika, Biograda na Moru, Pakoštana, Novigrada i drugih mjesta.

Pritom dodaje kako sve češće tečajeve za trudnice pohađaju oba roditelja koji ovdje dobivaju poduke o suradnji majke i oca u brizi za novog člana obitelji te o potrebnoj podršci oca majci.

– Štoviše, svi očevi koji prođu tečaj za trudnice a žele sudjelovati na porođaju dobivaju za to besplatnu potvrdu, obznanila je.

Prvog dana tečaja trudnice se upoznaju s temama vezanim uz porod, pripreme za porod i odlazak u rodilište. Velika se pozornost pridaje prehrani, zdravom načinu života te izbjegavanju štetnih utjecaja u trudnoći jer o tome ovisi zdrav rast i razvoj djeteta.

– Kad dijete dođe na svijet majčino je mlijeko najbolja hrana za dojenče, a dojenje je optimalan način prehrane za dijete, tvrde.

Dojenje štiti i zdravlje žena, koje manje obolijevaju od zloćudnih bolesti (raka dojke i jajnika), podiže samopouzdanje i povećava emocionalnu povezanost majke i djeteta.

– Na Grupi za potporu dojenja nazočilo je 25 trudnica i četiri prezentantice, majke sa djecom koje hrane majčinim mlijekom, kazala je sestra Jasminka.

A tko je toliko spreman slušati o djeci od mama koje i same imaju djecu te naravno patronažnih sestara. Bezbroj je neiscrpnih tema.

– Naravno da ne govorimo samo o dojenju. Česte su teme trenutak i način uvođenja krute hrane, redoslijed uvođenja novih namirnica… Razgovaramo i o tome kako naučiti dijete spavati, kako njegovati kožu djeteta, kako snižavati temperaturu, koje cipelice kupiti, kako se pripremiti za more, kako štititi kožu od sunca, nabrajaju.

 

Mijenjanje loših navika

Prije pet godina uz podršku u lokalnoj zajednici započele su tada svoj maleni projekt, iako je to značilo da će morati učiti na vlastitim pogreškama.

– Majke koje su polazile grupe poticale su nas na okupljanje jer su prepoznale dobrobiti koje im okupljanja donose, navode sestre Jasminka i Ksenija.

Koristeći se iskustvima prvih grupa, počeli su graditi vlastiti model okupljanja majki u grupe, koje su međusobno razmjenjivale osobna iskustva, rješavale poteškoće vezane uz dojenje i pružale međusobnu emocionalnu potporu.

– Najčešći pogrešni stavovi vezani su uz prirodan porođaj i dojenje, što uvelike otežava rad medicinskog osoblja u rađaonici i patronažnih sestara nakon izlaska rodilje iz bolnice, objašnjavaju.

Način da se loši stavovi promijene i zamijene pozitivnima svakako je pohađanje trudničkog tečaja i Grupa za potporu dojenju, zaključile su benkovačke volonterke, medicinske sestre Jasminka i Ksenija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...