Britanija još nije odlučila o naoružavanju sirijske oporbe

Velika Britanija još nije odlučila hoće li naoružavati sirijsku oporbu, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague neposredno pred početak sastanka Prijatelja Sirije u Dohi.

Naš stav o pitanju treba li sirijskoj oporbi dostaviti oružje, a ne samo neubojitu vojnu opremu i dalje je isti – još nismo donijeli odluku o naoružavanju, izjavio je Hague novinarima, prenosi Hina. On je kazao da bi prije odluke o tome trebao raspravljati britanski parlament.

Hague je pojasnio da britanski pristup sirijskom sukobu uključuje najveću humanitarnu pomoć i mogućnost za promicanje političkog rješenja. Moramo promicati političko rješenje. Želimo vidjeti uspješnu međunarodnu konferenciju, dodao je Hague.

Podsjetimo, SAD i Rusija predložili su održavanje mirovne konferencije, neslužbeno nazvane Ženeva 2, koja bi okupila vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, oporbu te predstavnike međunarodne zajednice kako bi se zaustavio sukob u kojem je tijekom više od dvije godine ubijeno više od 90.000 ljudi.

Sastanak u Dohi danas će okupiti predstavnike 11 zemalja, među kojima i ministre vanjskih poslova Francuske Laurenta Fabiusa, Njemačke Guida Westerwellea, Italije Emmu Bonino te američkoga državnog tajnika Johna Kerryja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...