Brzobrodske karte skuplje i do sto posto

Od danas, 1. lipnja, poskupljuju sezonske karte za prijevoz prema otocima. Riječ je o uobičajenom poskupljenju cijena karata koje svake godine u ljetno doba poskupe za nekoliko kuna. Otočane i njihove goste, međutim, tijekom lipnja čeka još jedno neugodno iznenađenje – još jedno poskupljenje karata koje će doći nakon izbora novih koncesionara za prijevoz putnika na otoke, kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora upozorivši na problem poskupljenja, ionako već skupih karata.

 

Mnogi će odustati od otoka

– Ovo poskupljenje bit će drastično, od 40 do 100 posto i odnosit će se na katamaranske i brzobrodske linije, dok cijene karata za trajektni prijevoz ne bi trebale poskupjeti, kaže Barić.

Novim pravilnikom sadašnje ljetne cijene će dodatno poskupjeti, a nakon sezone, nekadašnje izvansezonske karte koštat će kao dosadašnje ljetne. Do sada je, na primjer, izvansezonska karta za Iž bila 20 kuna, tijekom ljeta je cijena porasla do 25 kuna, dok će od ovog ljeta putnici koji ne žive na tom otoku za prijevoz u jednom smjeru morati platiti i 40 kuna! Ukoliko četveročlana obitelj želi ljetovati na tom otoku morat će platiti 320 kuna samo za brodske karte za prijevoz u oba smjera.

Putovanje do Silbe bit će još skuplje. Naime, brzobrodska karta za katamaran koji je išao preko Silbe, Lošinja i za Pulu, do sada je koštala 50 kuna, a ovo ljeto cijena će se popeti do vrtoglavih 80 kuna u jednom smjeru za jednu osobu!

– Ove mjere nikako nisu dobre za otočane i otočno gospodarstvo, a posebno za turizam jer se otočani boje da će visoke cijene prijevoza spriječiti turiste da dođu na otoke i da im neće moći prodavati svoje proizvode. Osim toga mnogi touroperatori oglasili su jednu cijenu, pa će ispasti lažljivci kad turiste dočekaju značajno više cijene. Do sada je život na otoku bio skuplji 30%, a od ovog ljeta život će biti još skuplji, objasnio je Barić. Istaknuo je ovo poskupljenje najviše pogoditi upravo bodule koji žive i rade u gradu, ali nisu prijavljeni na otoku, a takvih je jako mnogo. Naime, oni će tijekom ljeta morati plaćati punu cijenu da bi otišli na otok za vikend, što će se pokazati kao jako velik financijski izdatak i dodatni udar na džep. Neki će, zbog nemogućnosti plaćanja skupe karte jednostavno odustati od otoka, koji će postati još prazniji i zapušteniji.

 

Usklađivanje s EU

– Nadamo se da do ovako drastičnih poskupljenja, ipak neće doći jer bi ulaskom u EU, 1. srpnja, trebali uskladiti zakonodavstvo s europskim. Naime, po europskim zakonima, brodari i prijevoznici plaćaju gorivo u čiju cijenu nije uračunata cestarina, pa je gorivo jeftinije. Nadamo se da će i naši zakonodavci ispoštovati ovaj zakon što bi smanjilo ulazne troškove, pa bi i brodari mogli propisati niže cijene prijevoza, rekao je Barić dodavši da još postoji nada da bi cijene mogle biti niže nego što su prvotno navedene.

Nižim cijenama se nadaju i otočni gospodarstvenici koji će, ukoliko cijene ostanu ovako visoke ispaštati, kao i turisti koji će odustajati od dolaska na otok, jer će pored plaćanja autoputa, i goriva još morati platiti i skupi brodski prijevoz.

Predstavnici Otočnog sabora s ovom su problematikom upoznali i Ivu Josipovića, predsjednika RH i Dragicu Zgrebec, potpredsjednicu Hrvatskoga sabora i predsjednicu Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, koje su nedavno posjetili.

– Predsjednika Josipovića upozorili smo na tekuće probleme te smo ga proglasili svojim počasnim članom i pozvali na zajedničku sjednicu vijeća Otočnog sabora i gospodarskog vijeća predsjednika, također smo razgovarali o brojnim projektima koje država blokira na otocima, kao što su uređenje brojnih napuštenih vojnih objekata koji bi se mogli prenamijeniti za turizam. Naš cilj je staviti prazne vojne objekte u funkciju, zaključio je Barić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...