Bubičić: “Zadar pretvoren u pepeljaru!”

Na jučerašnji Svjetski dan nepušenja u prostorijama zadarske Lige protiv raka održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljena edukativna kampanja protiv pušenja, te je upozoreno kako unatoč Zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, u Hrvatskoj još nije prevladala svijest da pušenje nije društveno prihvatljivo ponašanje.

Hrvati su i dalje pušačka nacija, a Zadar je pretvoren u pepeljaru, slikovito se izrazio predsjednik Lige protiv raka dr. Josip Bubičić, konstatirajući sa žaljenjem kako se svakodnevno u krugu zadarske bolnice mogu vidjeti mnogi pacijenti koji puše.

Od posljedica pušenja svake godine u svijetu umre oko pet milijuna ljudi, a alarmantne brojke imaju trend povećavanja, što svjedoči da su sva dosadašnja zalaganja, prije svega medicinske struke, za suzbijanjem pušenja uzaludna.

Tajnik zadarske Lige protiv raka Vladimir Tomčuk naveo je neke od zahtjeva zakonodavne naravi koje je Liga uputila nadležnim državnim tijelima. Riječ je o dopuni kurikuluma zdravstvenog odgoja na način da se među navedenim ovisnostima izrijekom navede i ovisnost o duhanu, koju treba vrednovati na isti način kao primjerice ovisnost o alkoholu.

Na konferenciji u povodu Dana nepušenja sudjelovala je i dr. Gordana Karuza, spec. pulmologije u zadarskoj Općoj bolnici koja je govorila o čestoj, podmukloj i malo spominjanoj bolesti pod nazivom KOBP. Riječ je o kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti koja dovodi do ozbiljnih promjena u dišnom sustavu.

Na konferenciji je još najavljena i anketa koju će Lika protiv raka u suradnji sa Zadarskim sveučilištem do kraja godine provesti među učenicima zadarskih osnovnih škola. Učenici će ispunjavati standardizirani upitnik o uporabi duhanskih proizvoda, te će se na taj način doći do podataka koliko osnovnoškolaca puši ili je probalo cigaretu, kao i o tome koja će škola dobiti status škole nepušenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...