Čuvajte se trojanca Zeusa na Facebooku!

Zloglasni trojanac Zeus ponovno je digao svoju ružnu glavu. Ovoga puta harači po Facebooku, pa nemojte klikati sumnjive linkove na najvećoj svjetskoj društvenoj mreži.

Otkad je prvi put otkriven 2007. godine, Zeus je zarazio milijune računala. Usprkos naporima brojnih tvrtki za računalnu sigurnost, trojanac je tijekom zadnjih šest godina samo ojačao.

Zasad je zabilježen samo na računalima pogonjenim Windowsima – OS X i Linux nisu na udaru. Ipak, budite oprezni čak i ako koristite druge operativne sustave – neke prethodne inačice Zeusa mogle su zaraziti pametne telefone pogonjene Androidom i Blackberryjem, pa ne treba zanemariti mogućnost da je sad u opticaju naprednija verzija.

Nakon što uspije zaraziti vaše računalo, Zeus miruje dok se ne spojite na e-bankarstvo. U tom se trenutku aktivira i, očitavajući što tipkate, ukrade vaša korisnička imena i lozinke.

Ponekad ide i korak dalje – oponaša site vaše banke, koristeći lažno sučelje kako bi se dokopao povjerljivih podataka, čak i kad je ispraznio vaš bankovni račun jer su podaci također tražena roba na crnom tržištu. Eurograbber, trojanac koji radi na sličan način, u Europi je navodno pokrao 46,5 milijuna dolara (gotovo 275 milijuna kuna).

Za razliku od drugog malvera, teže je primijetiti da nešto nije u redu, budući da će zaraženo računalo nastaviti raditi kao da se ništa nije dogodilo.

Sad se, čini se, počeo širiti Facebookom, koristeći se lažnim stranicama kao što je Bring the N.F.L to Los Angeles. Stručnjake za računalnu sigurnost, piše TechSpot, brine što u toj društvenoj mreži ne poduzimaju puno toga kako bi se suzbili prijetnju. Prepustili su to korisnicima, upućujući ih na skenere koji mogu prepoznati i ukloniti trojanca.

Kako ga možete izbjeći? Pa, za početak, učini li vam se link sumnjiv, nemojte kliknuti na njega. Često je samo jedan klik sasvim dovoljan da trojancu otvorite vrata svog računala (a možda i bankovnog računa).

Pazite da nikad ne ostanete ulogirani na servisu za e-bankarstvo nakon što ste ga prestali koristiti. Dobro upoznajte sučelje koje koristi vaša banka, kako bi lakše mogli uočiti lažnjak naletite li na njega. I, naravno, redovno osvježavajte i nadograđujte antivirusni softver te rutinski bar nekoliko puta mjesečno skenirajte svoje računalo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...