Deset novinskih agencija tuži jedan hrvatski website

Grupa stranih novinskih agencija tuži jedan hrvatski website zbog povrede autorskih prava! Kako piše Press Gazette, navedeni website je odbio platiti za fotografije koje je preuzeo bez dozvole, a iznos koji agencije traže doseže 500,000 funti!

Deset novinskih agencija, sve redom članice Nacionalne udruge novinskih agencija (Napa), tvrde da je hrvatski website – zasad neimenovan, no zna se da je jedan od najvećih u Hrvatskoj te da je podružnica veće njemačke multinacionalne kompanije – preuzimao slike i tekst direktno s Mail Onlinea bez namjere dobivanja licence ili plaćanja za preuzeti sadržaj.

Odvjetnici agencija kontaktirali su sporni website tražeći odštetu. Ukoliko se spor ne riješi unutar mjesec dana, slučaj će završiti na sudu u Njemačkoj.

Odvjetnik koji vodi slučaj, Philip Jakober, rekao je: “Korištenje fotografija za koje nije dobivena dozvola, na vlastitom websiteu, kršenje je autorskih prava, čak i ako je naveden vlasnik fotografije.”

Glasnogovornik Nape kaže kako se nada da će ovaj slučaj ukazati na problem kontrole autorskih prava u Europskoj uniji. Napa tvrdi da je bilo potrebno 18 mjeseci kako bi sakupila materijal za ovaj slučaj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...