DIP kandidatima: “Suzdržite se od promocije!”

Potpredsjednica DIP-a, Zdravka Čufar Šarić, preporučuje svim izbornim sudionicima da se suzdrže od kršenja izborne utnje kako ne bi izazvali negativne efekte kod birača.

Birače doista smeta kad na dan izborne šutnje dobivaju sms poruke, e-mail poruke, letke u sandučićima. Tako da ih doista molim da se suzdrže od kršenja izborne šutnje, rekla je Čufar Šarić.

Iz DIP-a također poručuju i da su izborni sudionici dužni izbornu šutnju poštivati i na društvenim mrežama poput Facebooka i Twittera. Kršenje izborne šutnje kažnjava se od tri tisuće kuna za fizičke pa do pola milijuna kuna za pravne osobe. Potpredsjednica DIP-a uputila je i preporuku poslodavcima da danas svojim zaposlenicima koji rade omoguće da izađu na izbore.

Da rasporede smjene na taj način da svi građani, koji su ujedno i birači mogu koristiti svoje biračko pravo i izraze svoju volju na biračkim mjestima. Na kraju krajeva, to je i Ustavno pravo pa na neki način onda poslodavci koji to neće omogućiti krše i ustavne odredbe, dodala je.

Birališta se zatvaraju u 19 sati, a budući da je kandidata bitno manje nego u prvom krugu iz DIP-a poručuju kako bi prve neslužbene rezultate mogli imati već oko 20 sati.

 

Podsjetimo, u prvom krugu izbora na zadarskom područu DIP je zabilježio nekoliko oblika kršenja predizborne šutnje, kako na biračkim mjestima na kojima se urgiralo da se glasovi daju jednoj političkoj opciji a ne drugoj, ali je zabilježeno i kršenje predizborne šutnje na Facebooku, što je Gradsko izborno povjerenstvo brzo sankciniralo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...