Dobrodošli, turisti. Podstanari – van!

Dok većina ljudi već uživa u ljetu, koje nam je i kalendarski na pragu, ima i onih kojima stvara samo brige. Nije riječ o onima koji ne vole more, vrućine i turističke gužve, već o podstanarima. Naime, posljednjih nekoliko godina većina stanova koji se iznajmljuju izvan turističke sezone, ipak u najtoplijem dijelu godine biva iznajmljeno turistima. Naravno, podstanari koji u njima borave u ostatku godine, već pri kraju lipnja moraju se seliti iz istih. Na mukama su posebno obitelji s malom djecom te oni kojima su vijesti o seljenju “servirane” tek mjesec dana prije roka za izlazak iz stanova, aparmana ili soba.

Čekajući 1. srpnja, kada mora napustiti stan u kojem trenutno živi, Tanja Lovrić također se našla na mukama. Stan u kojem se nalazi od početka srpnja iznajmljivat će se turistima.

– U stan sam se uselila u listopadu, premda mi je odmah rečeno da ću se morati iseliti iduće godine krajem lipnja, odnosno početkom srpnja. Smatrala sam da neće biti većih problema jer uvijek je dovoljno stanova koji se iznajmljuju, u drugi plan stavljajući i tramak oko preseljenja. Naravno, sve je bilo dobro dok se krajem travnja nisam upustila u potragu za novim stanom. I, vjerujte, još tragam. Znam da će mnogi reći da je to nemoguće, ali stanova je vrlo malo i uglavnom su useljivi tek od rujna. Za one pored kojih stoji “useljivo odmah” mjesečne stanarine su poprilično velike, istaknula je Lovrić.

Previsoke cijene mjesečnog najma

Pregledavajući trenutno objavljene oglase za najam stanova te uspoređujući ih sa cijenama mjesečnog najma unatrag tri-četiri godine, vidljivo je da su cijene u porastu od 200 do 400 kuna.

– Sjećam se da sam prije četiri – pet godina jednosoban stan, potpuno namješten plaćala oko 1500 kuna, i to na lokacijama koje se nalaze u neposrednoj blizini centra grada. Danas je to nemoguće pronaći. Čak stanovi od 30-ak metara kvadratnih, na Bokanjcu, Bilom Brigu i sličnim udaljenim kvartovima kreću se po cijeni mjesečnog najma oko 1600 kuna na mjesec. Ni garsonijeru od 20-ak metara kvadratnih, bez obzira u kojem dijelu grada se nalazi, ne možete naći ispod 1100 kuna, bez režija, dodala Tanja.

Razlika u cijenama vidljiva je i ako se odlučite unajmiti stan u stambenoj zgradi, a ne u privatnoj kući. Govoreći o stanovima smještenim u stambenim zgradama (Relja, Branimirova obala, Bulevar, Voštarnica…) cijene 1.-1.5 sobnih stanova kreću se od 1800 do 2000 kuna, plus režije. Cijene istih, ali u privatnim kućama su od oko 1700 kuna (bez režija).

Kada spominjemo dvosobne stanove, cijena mjesečnog najma, bez režija, za njih iznosi od 2200 pa do 3500 kuna, ovisno o lokaciji. Po visini mjesečnog najma, naravno, prednjači Poluotok.

Što se tiče količine stanova koji se nalaze u rubrici “iznajmljivanje”, prema prošlogodišnjim podacima Porezne uprave, u Zadru je evidentirano svega 800 iznajmljivača. Naravno, ta brojka je puno veća ako tu ubrojimo i stanove koji se iznajmljuju na crno. Takvih je na tržištu, prema gruboj procijeni između tri i pet tisuća.

Unajmljivanje preko agencija za nekretnine puno je skuplje jer većina njih za posredovanje traži proviziju u iznosu jedne mjesečne stanarine, što je mnogima vrlo teško izdvojiti. Ali u situacijama kao što su one pred ljeto, poneki će se odlučiti i za takav oblik najma jer je do stana vrlo teško doći.

Dobra zarada od turista

S ovim problemom ne suočava se samo naša sugovornica već puno njih. Među njima i Luka ( 24) koji je s djevojkom u potrazi za stanom već mjesec i pol dana.

– Do sada samo pogledali nekoliko stanova, ali nam zbog vrlo loše namještenosti ili zbog prevelike cijene najma nisu odgovarali. Iako oboje radimo, nažalost, ne možemo si priuštiti stan koji stoji preko 2000 kuna na mjesec, kazao je Luka.

Da će se i budućih turističkih sezona muke po podstanarima nastaviti – i više je nego izgledno, jer iznajmljivači iste stanove turistima po danu iznajmljuju od 35 do 70 eura na dan, što je odlična zarada na kraju ljeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...