Duhanske kompanije bijesne na Linića

Četiri međunarodne duhanske kompanije koje djeluju na hrvatskom tržištu upozorile su da Ministarstvo financija “i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete te time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu”.

Tvrtke BAT Hrvatska, Imperial Tobacco Zagreb (IT), JT International Zagreb i Philip Morris Zagreb (PMZ) u zajedničkom priopćenju tvrde da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu, kao i da to ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna.

 

Moguć poremećaj opskrbe tržišta

Suočene s nemogućnošću preuzimanja trošarinskih markica posljednja četiri tjedna te su kompanije, kako ističu, prisiljene i zaustaviti proizvodnju i uvoz proizvoda u Hrvatsku.

Ako se situacija odmah ne riješi kažu i da će, uz poremećaj opskrbe tržišta, doći i do materijalne štete s obzirom da prihodi od duhanskih proizvoda čine gotovo 5 posto prihoda državnog proračuna, javlja HTV.

 

Novi Pravilnik o trošarinama

Podsjetimo, 28. svibnja u Narodnim novinama objavljen je novi Pravilnik o trošarinama, koji većim dijelom stupa na snagu ulaskom u EU, dok je manji dio odredbi stupio na snagu dan nakon objave u Narodnim novinama.

Neki su mediji prije nedavno upozorili na problem trošarinskih markica za cigarete, a tada su spekulirali kako se čeka da Vlada donese uredbu o povećanju trošarina na cigarete koje bi navodno, zbog usklađenja s EU propisima, trebale poskupjeti 1. lipnja i to za oko jednu kunu. Neizdavanje markica povezivalo se i s prošlogodišnjim povećanjem trošarina kada je već nakon prve najave jedna kompanija unaprijed povukla markice i to za količinu potrebnu za dva mjeseca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...