Dvorski: “Zadar mora biti središte regije”

Već u svom prvom javnom istupu u funkciji dožupana Rudolf Dvorski (HSP AS) iznio je svoj stav o još uvijek neslužbenim najavama regionalizacije Hrvatske. Dao je do znanja da se protivi regionalizaciji u kojoj Zadar ne bi bio centar regije, a izgubio bi sadašnju županiju te je najavio da će “i u sljedeće četiri godine Zadarska županija opravdtai svoje postojanje”.

 

Na koji i na čiji prijedlog ste se očitovali?

– Regionalizacija Hrvatske je tema koja se gotovo svakodnevno spominje u medijima, a neki od najvažnijih istupa bili su od samog ministra Arsena Bauka. Poznato je da je ministar Bauk u nekoliko navrata izjavio kako u Hrvatskoj prema Studiji Ekonomskog instituta u Zagrebu iz 2010. godine treba ukinuti najmanje 250 općina i 77 gradova te da je sadašnji sustav županija, općina i gradova loš i neodrživ i treba ga mijenjati. Idrugom je prilikom je izjavio: “Mogli bismo veće županije nazvati regijama pa na taj način smanjiti broj županija” te je rekao kako bi “glasao na referendumu da Dalmacija bude regija”. Ove izjave uopće se ne moraju čitati između redova da bi se shvatilo da vladajuća koalicija pokušava uvesti regionalizaciju na “mala vrata”, a uvjeren sam da u njihovim planovima Zadar i Zadarska županija nemaju mjesto regionalnog središta. Smatram da bi ukidanje četiri dalmatinske županije i njihovo spajanje u jednu regiju dovelo do nazadovanja perifernih dijelova takve regije i mislim da nam to ne bi donijelo ništa dobro.

 

Kako vi vidite današnju Zadarsku županiju u regionalnoj podjeli Hrvatske?

– Što se mene osobno tiče uvjeren sam da Zadarska županija zahvaljujući između ostalog i geostrateškom položaju u ovakvom ustroju i obliku ima veliku i ekonomsku i gospodarsku perspektivu te je potrebno uz već postojeće projekte od kojih su neki u fazi realizacije poput Luke Gaženica, a na koju bi se u budućnosti trebala nadovezati i kvalitetna željeznica pa i niz drugih gospodarskih subjekata, dovršiti i plan razvoja turizma kojega vidim kao temelj budućnosti ove županije. Ujedno moramo i odrediti smjer u ruralnom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji te stvoriti sve preduvjete za što lakši ulazak investitora u našu županiju te za što lakše i učinkovitije poslovanje naših poduzetnika i obrtnika. Po meni Zadarska županija ima dovoljno jake argumente za kvalitetan razvoj i prepoznatljivost kako na tržištu Europske unije tako i na svjetskom tržištu a kad bolje promislim možda i predobre pa nekima to i smeta. Ako bi ipak morali razmišljati o nekakvoj regionalizaciji za mene bi bio prihvatljiv jedino onaj model koji vidi Zadar kao središte regije.

 

Kad već govorimo o ustroju uprave i lokalne samouprave što mislite o sadašnjem broju županija, općina i gradova u Hrvatskoj, te pogovoto broju općina u zadarskoj županiji?

– Mislim da realno što zbog svog položaja, što zbog veličine i smanjene mogućnosti daljnjeg razvoja, neke županije teško da će i u budućnosti napraviti značajne pomake u gospodarskom smislu te će morati preispitati svrhu i realnost svoga postojanja ali to bi ostavio za neko drugo vrijeme.Što se tiče općina i gradova neupitno je da će se neke općine prije ili kasnije morati ugasiti odnosno spojiti sa nekom drugom općinom jer je sustav u kojem općine nemaju dovoljno sredstava ni da pokriju troškove svoje lokalne samouprave dugoročno neodrživ. Ali u svemu tome bilo je i nekih dobrih stvari poput npr. izgradnje infrastrukture u općinama koja se vjerovatno ne bi izgradila u većini manjih općina da nisu imale svoju samoupravu, tako da je teško sve staviti na papir i odlučiti nešto tako delikatno samo na osnovu matematike jer treba uzeti u obzir i tradiciju i dugoročne ciljeve kako lokalne tako i županijske samouprave.Na kraju krajeva nešto što danas izgleda kao pustinja možda za deset godina bude “Las Vegas”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...