EPH duguje 600 milijuna kuna, Fina im “izašla u susret” i odblokirala ih

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) objavilo je na svojim službenim stranicama članak Ivice Proface objavljen na portalu Dalmacijanews, prema kojem Europapress Holding duguje 600 milijuna kuna no unatoč tome Fina ih je deblokirala. U odluci, koja je objavljena na stranicama Fine, stoji kako je Nagodbeno vijeće “uvažavajući navode dužnika, utvrdilo da bi daljnim provođenjem ovrhe nastala nenadoknadiva šteta za dužnika” te je stoga naložilo Financijskoj agenciji da zastane s postupcima ovrhe.

Članak prenosimo u cijelosti.

Kad je prije desetak dana Europapress Holding preko svojih dnevnih listova izvijestio o pokretanju predstečajnih nagodbi za šest svojih tvrtki, bio je to znak da se nešto ozbiljno trese u najvećoj hrvatskoj medijskoj korporaciji.

Tada je objavljeno da u predstečajni postupak – zbog desetodnevne blokade računa – idu EPH kao temeljna tvrtka grupacije, te Gloria Grupa, 4 Media EPH, EPH Media, Media nexus i EPH Magazini. U međuvremenu je na stranicama Fine objavljen dio dokumentacije o tim tvrtkama iz koje se vidi da samo taj dio carstva Ninoslava Pavića različitim vjerovnicima ukupno dugoročno i kratkoročno duguje čak oko 600 milijuna kuna. Naravno, predstečajna nagodba pokrenuta je zbog mnogo manjih iznosa, dugova koji su odjednom dospjeli na plaćanje, i zbog kojih su računi svih tih kompanija najednom osvanuli blokirani.

Ne zna se tko su vjerovnici, ali se povodom pokretanja predstečajne nagodbe u nekim medijima pojavila informacija da su u pitanju većina banaka koje danas djeluju na hrvatskom tržištu. Tjednik Novosti je tako i prije objave službenih dokumenata procijenio zaduženja EPH na 550 do 600 milijuna kuna, a većina od ovih šest tvrtki u ovu je nevolju upala zbog sudužništva na kredite koje je uzimao EPH.

Ninoslav Pavić se i u svojoj objavi, ali i u dokumentaciji predanoj Fini, obvezao da postupak neće utjecati na isplate plaća, čemu ide u prilog i odluka Fine da deblokira sve račune i privremeno do kraja nagodbe obustavi ovrhe. Fina je takvu odluku donijela da ne ugrozi položaj oko 1000 zaposlenika i ugovornih suradnika EPH grupe i njezin položaj na medijskom tržištu. No, kada nagodba bude završena – pod nadzorom imenovane predstečajne povjerenice Davorke Huljev – glavnu će riječ imati vjerovnici koji bi mogli ili prodati dio imovine EPH ili naprosto ući u vlasničku strukturu, u kojoj danas Pavić i njemački WAZ imaju po 50 posto.

Inače, izvan predstečajne nagodbe ostalo je nekoliko za EPH vrlo važnih tvrtki – Slobodna Dalmacija, Sportske novosti, Cropix, Europa digital, Arena, EPH direkt prodaja i Dosis savjetovanje, koje mahom posluju s dobiti, unatoč doista lošoj situaciji na medijskom tržištu. O tome govore i upravo objavljena financijska izvješća za 2012.

U predstečajnu nagodbu temeljna tvrtka EPH – jedina kojoj je na čelu kao predsjednik Uprave sam Ninoslav Pavić – je ušla zbog dospjeća 11,5 milijuna kuna, no ukupni dugovi su 31. ožujka iznosili 525 milijuna kuna. S obzirom na podatke iz godišnjeg financijskog izvješća, to znači da su dugoročne i kratkoročne obveze u samo tri mjeseca narasle za blizu 11 milijuna kuna na ime kamata. Tvrtka sa 71 zaposlenim i prosječnom neto plaćom od 6195 kuna je – prema izvješću objavljenom na portalu Poslovna Hrvatska – prošle godine zabilježila gubitak od 7,9 milijuna kuna, što je još i dobar rezultat u usporedbi s 2011., kad je minus iznosio 13,6 milijuna. Takav “uspon” doživjeli su zbog velikog rezanja svih troškova, rashodi su u godinu dana pali za 24 milijuna kuna, ali je isti trend pogodio i prihode, koji su manji za 18 milijuna. Ovim gubitkom dodatno je “nabildan” dosad preneseni gubitak, koji je bez najnovijega dosegao 24,8 milijuna kuna.

Tvrtka 4 Media EPH bila je do odluke Fine blokirana za 10,3 milijuna kuna, no ukupne obveze su joj 31. ožujka iznosile 34,4 milijuna kuna. Za razliku od EPH, to je čak i manje nego na kraju prošle godine, no svejedno je i ta tvrtka prošlu godinu završila u gubitku od 4,2 milijuna kuna. To je znatno manje nego godinu prije, opet zbog velikog rezanja svih rashoda, smanjenih za cijelih 37 milijuna kuna. No, pao je i prihod, i to za 31 milijun. Ta tvrtka dobit nije zabilježila od 2008., a ne računajući iznos iz 2012. dosad im se prenesenih gubitaka skupilo 15 milijuna kuna.

Nešto manje brojke bilježe se kod EPH Magazina, kojeg vode dugogodišnji EPH-ovski igrači Janko Goleš i Tomislav Wruss. Tvrtka s 12 zaposlenih ima 15,4 milijuna ukupnih obveza, sve kratkoročnih. Gubitak za 2012. im je 1,2 milijuna kuna, istom formulom smanjen u odnosu na 2011., a sada će ga pridodati dosadašnjim gubicima od 10,7 milijuna kuna. Ono što je kod EPH Magazina zabrinjavajuće jest stupanj zaduženosti – omjer između veličine dugova i ukupne imovine – od čak 440 posto.

Među tvrtkama koje idu u predstečajnu nagodbu po broju zaposlenih najveća je EPH Media s 20 tisuća kuna temeljnog kapitala, u kojoj radi 127 ljudi. Veliki su im i dugovi, 31. ožujka dosegli su 77,8 milijuna kuna, otprilike dvije trećine su kratkoročni. I oni posluju s gubitkom – onaj od 16,1 milijun kuna iz 2011. smanjili su rezanjem troškova na prošlogodišnjih 6,9 milijuna, koje će pridodati dosad nakupljenima od 23,1 milijun. Posljednji put dobit su zabilježili 2010.

Zanimljivi slučajevi su posljednje dvije – Gloria Grupa i Media Nexus. Obje su u 2012. iskazale dobit, ne pretjerano veliku, ali ipak dobit, a svejedno idu u predstečajnu nagodbu. Gloria Grupa (izdaju popularni tjednik Gloria) zaradila je prošle godine 273 tisuće kuna, a Media Nexus otprilike dvostruko više – 531 tisuću kuna, čime će ublažiti preneseni gubitak od 7,6 milijuna. No, stvari postaju zanimljive kad se pogledaju podaci o dugovima, posebno kod Glorijinog nakladnika koji do kraja prošle godine nije ničim govorio da će doživjeti ovakvu sudbinu. Na kraju prošle godine imali su 6,9 milijuna kuna kratkoročnih obveza, bez kune dugoročnih, i s odličnim stupnjem zaduženosti od 44 posto.

Najednom, prema dokumentaciji iz predstečajne nagodbe, u 2013. cifre počinju rasti: 31. ožujka imali su već 11,3 milijuna kuna ukupnih obveza, a u predstečajni postupak ušli su nakon blokade zbog nešto više od 13 milijuna kuna dospjelih obveza. To znači da je od početka godine taj uspješni segment opterećen novim dugovima, možda baš zbog spomenutog sudužništva na kredite koje je uzimao EPH. Nešto logičnija – unatoč dobiti – je situacija s Media Nexusom pod vodstvom Wrussa i Saše Milinovića. Na kraju 2012. dugovali su 10,2 milijuna kuna, do kraja ožujka su uspjeli nešto vratiti i “pasti” na 10 milijuna, da bi na kraju bili blokirani s 11,5 milijuna.

Predstečajna nagodba mogla bi potrajati mjesecima, u međuvremenu bi se moglo doznati za još nešto “kostura iz ormara”. Zaposlenici u EPH za to će vrijeme strahovati za svoju sudbinu, jer od brzog potonuća u toj korporaciji očito nisu imune ni dosad uspješne tvrtke. Kuloarima se šire svakojake priče, najviše o prodaji pojedinih izdanja, no od poslovnih vijesti zasad je potvrđena samo jedna – nastavljeni su radovi na velikom nekretninskom projektu Centar Vrbani. Kakve to ima veze? Investitori centra su Allegheny Financial – njezin suvlasnik je Ninoslav Pavić – i poznati oftalmolog, osnivač Nacionalnog foruma Nikica Gabrić, rado viđen gost na stranicama izdanja EPH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...