Erdogan: “Dostavili ste svoju poruku, zašto ostajete?”

Situacija u Turskoj se ne smiruje. Sinoć je u Ankari došlo do novog obračuna policije i prosvjednika.

Turski prosvjednici odlučili su nastaviti s okupacijom parka Gezi u Istanbulu iako im je premijer Recep Tayyip Erdogan obećao privremeno zaustavljanje radova koji su bili iskra koja je izazvala već dvotjedne antivladine nasilne prosvjede i nemire diljem zemlje.

Erdogan je nakon brojnih uvreda na račun prosvjednika, odobravanja policijskog nasilja i iživljavanja nad njima te oštre diktatorske retorike razjarenom narodu uputio pomirbenu poruku kako se park neće dirati sve dok sud ne procijeni jesu li radovi legalni.

No, prosvjednici kažu kako su njihovi zahtjevi veći od samo pitanja očuvanja parka: “Nastavit ćemo naš otpor protiv svake nepravde i nepravednosti u našoj zemlji. Ovo je tek početak”.

 

Erdogan glas naroda nije uspio ušutkati!

“Mladi ljudi, dovoljno ste tamo ostali i dostavili ste svoju poruku… Zašto ostajete?”, kazao je u svom televizijskom obraćanju Erdogan koji je prvih dana pokušavao zataškati prosvjede i uvjeravao kako će situacija u svega par dana biti “riješena”.

No, ni svakodnevno policijsko nabacivanje suzavcem, gađanje mlazom iz vodenih topova, premlaćivanje i cipelarenje prosvjednika nisu uspjeli ostvariti Erdoganov plan – glas naroda nije uspio ušutkati!

Nažalost, s ulica Istanbula i Ankare svakodnevno i dalje stižu iste slike – obračuni prosvjednika i policije u kojima su dosad na tisuće ljudi ozlijeđene, a ima i mrtvih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...