protuzakonito eksploatirao kamen na otoku Pagu

Fabijanić Njekulin optužen da je oštetio proračun za 161 tisuću kuna

Ivan Katalinić
Tamni način

Zbog optužbi da je prije sedam godina protuzakonito eksploatirao kamen na otoku Pagu jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Anti Fabijaniću Njekulinu, dojučerašnjem HSP-ovu gradonačelniku Paga.

Fabijanića se tereti da je u vremenu od 5. travnja do 17. svibnja 2006. godine na lokaciji Žestoko radnim strojevima svog obrta Autoprijevoznički obrt i usluge građevnom mehanizacijom izvadio količinu od 5.373 metara četvornih kamena vrijednog 161.190 kuna, za koliko tužiteljstvo smatra i da je oštetio državni proračun.

Fabijanić se izjasnio kako se ne osjeća krivim, a jučer je u nastavku suđenja saslušan Dinko Pavičić, rudarski inspektor koji je temeljem anonimne prijave 17. svibnja 2006. godine izašao na teren te sačinio zapisnik o zatečenom stanju. Iz njegova jučerašnjeg iskaza proizišlo je kako je on na područje kamenoloma Žestoko izlazio dva puta – prvi radi utvrđivanja stanja, a drugi zbog izdavanja rješenja o zabrani izvođenja daljnjih radova.

Vrijeme eksploatacije utvrdio sam temeljem plana miniranja, ali i iskaza okrivljenika. Prema Zakonu o rudarstvu eksploatacijom se smatra vađenje i oplemenjivanje, a pod oplemenjivanje se podrazumijeva plasiranje, drobljenje, mljevenje i slično. Na licu mjesta zatekao sam spomenutu količinu koja je bila zdrobljena i plasirana, pojasnio je rudarski inspektor koji je potom sukladno zakonskim odredbama odredio i cijenu te, kako je pojasnio, minirane stijenske mase. Na upit tužiteljstva inspektor Pavičić pojasnio je kako je uvidom u dokumentaciju koju mu je predočio Fabijanić on utvrdio kako mu nedostaje dozvola za eksploataciju dok je posjedovao rješenje o utvrđenom eksploatacijskom polju i o rudnim rezervama.

Suđenje se nastavlja.

Ostavi komentar koristeći Facebook