Fabijanić Njekulin optužen da je oštetio proračun za 161 tisuću kuna

Zbog optužbi da je prije sedam godina protuzakonito eksploatirao kamen na otoku Pagu jučer je na Općinskom sudu u Zadru nastavljeno suđenje Anti Fabijaniću Njekulinu, dojučerašnjem HSP-ovu gradonačelniku Paga.

Fabijanića se tereti da je u vremenu od 5. travnja do 17. svibnja 2006. godine na lokaciji Žestoko radnim strojevima svog obrta Autoprijevoznički obrt i usluge građevnom mehanizacijom izvadio količinu od 5.373 metara četvornih kamena vrijednog 161.190 kuna, za koliko tužiteljstvo smatra i da je oštetio državni proračun.

Fabijanić se izjasnio kako se ne osjeća krivim, a jučer je u nastavku suđenja saslušan Dinko Pavičić, rudarski inspektor koji je temeljem anonimne prijave 17. svibnja 2006. godine izašao na teren te sačinio zapisnik o zatečenom stanju. Iz njegova jučerašnjeg iskaza proizišlo je kako je on na područje kamenoloma Žestoko izlazio dva puta – prvi radi utvrđivanja stanja, a drugi zbog izdavanja rješenja o zabrani izvođenja daljnjih radova.

Vrijeme eksploatacije utvrdio sam temeljem plana miniranja, ali i iskaza okrivljenika. Prema Zakonu o rudarstvu eksploatacijom se smatra vađenje i oplemenjivanje, a pod oplemenjivanje se podrazumijeva plasiranje, drobljenje, mljevenje i slično. Na licu mjesta zatekao sam spomenutu količinu koja je bila zdrobljena i plasirana, pojasnio je rudarski inspektor koji je potom sukladno zakonskim odredbama odredio i cijenu te, kako je pojasnio, minirane stijenske mase. Na upit tužiteljstva inspektor Pavičić pojasnio je kako je uvidom u dokumentaciju koju mu je predočio Fabijanić on utvrdio kako mu nedostaje dozvola za eksploataciju dok je posjedovao rješenje o utvrđenom eksploatacijskom polju i o rudnim rezervama.

Suđenje se nastavlja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...