Gjergja: “U sportu se moraš dokazivati svaki dan”

Kaže se da je lakše osvojiti naslov prvaka, nego ga obraniti. U slučaju Daria Gjergje i njegova Oostendea je, izgleda, obrnuto. Prošle godine zadarski je trener donio prvi naslov prvaka Belgije u taj klub nakon 2007. Finalna serija protiv Charleroia bila je prava drama, koja je okončana u produžetku odlučujuće pete utakmice. Ove godine je, pak, Oostende u finalu pomeo Mons s 3-0, čime je kompletirao sezonu iz snova, jer je prethodno osvojio i belgijski kup.

– Stvarno smo se dobro pripremili i igrali jako dobru košarku. Jedino smo prvu utakmicu polufinala odigrali ispod razine, ali prvenstveno iz razloga što prve dvije momčadi u ligaškom dijelu preskaču četvrtfinale i pauziraju desetak dana. Tako smo izgubili ritam utakmica i nismo bili na pravoj razini. Međutim, poslije smo zaista sve odradili kako treba.

Slavlje u Oostendeu bilo je čak i veće nego godinu dana ranije.

– Mislim da je to zato što su se svi nekako saživjeli s nama. Ove sezone smo imali više publike, u prosjeku oko 4500, što je jako dobro za dvoranu koja prima 6000.

Jedan od pokazatelja dobrog rada trenera je svakako kada igrači rado ostaju u klubu.

– Drugi pokazatelj je kada znaju da imaš ponudu i pitaju te mogu li s tobom. To je za mene zlata vrijedno. Nije sve u šoldima. Kada ti daš ruku u vatru za te momke i oni cijene to što radiš, to je nemjerljivo.

Zadarskog trenera ugovor s belgijskim prvakom veže još dvije godine, iako su se pojavile i neke opcije promjene sredine. Jedna od zainteresiranih bila je Cedevita.

– Imam ugovor do 2015., a na klubu je hoće li prihvatiti moje određene želje. Naravno da uvijek imaš ambicije za nečim višim, ali realnost je da imam garantirani dvogodišnji ugovor. U košarci je sve moguće, danas jesi, sutra nisi. Istina je da se javljaju neke opcije, ali sve ovisi o Oostendeu. Možda sam prošle sezone prerano potpisao ugovor.

Gjergjini uspjesi su iz sezone u sezonu sve veći. Prvo finale prvenstva i osvojen Superkup s Liegeom, potom prvi naslov s Oostendeom pa dupla kruna. Što dalje?

– Svaka sezona je novo dokazivanje. Profesionalni sport ne trpi povijest, nego samo danas, danas i danas. Ako želiš opstati, moraš se dokazivati svaki dan. Onaj tko misli da je lani ili prije pet godina napravio nešto, neće napraviti ništa. To ne postoji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...