GONG: “Većina stranaka krši izbornu šutnju!”

Slijedom dojava građana GONG-u do 16 sati, subota uoči drugog kruga lokalnih izbora protječe uglavnom u znaku kršenja izborne šutnje od strane većine stranaka, kandidata i lista. U odnosu na prvi krug izbora, GONG je primio nešto manje dojava o kršenju.

Dojave građana najčešće su se odnosile na:

– zvanje birača i nagovaranje da glasaju za određenog kandidata (HDZ u Splitu i Plitvičkim jezerima, stožer kandidata Ivice Vrkića u Josipovcu u Osječko – baranjskoj županiji)

– zloupotrebu javnih resursa (plakati kandidata HDZ-a Božidara Kalmete na kamionima Čistoće Zadar)

– dijeljenje letaka (HDZ u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji, Slavonskom Brodu, Zaprešiću, SDP u Zagrebu i u Makarskoj, kandidat HDZ-a Vjekoslav Ivanišević u Splitu, nezavisni kandidat Milan Bandić u Dubravi u Zagrebu, nezavisni kandidat Kristijan Kapović na Viru, kandidati Goran Đekić i Franjo Tomić u Gračacu)

– slanje sms poruka (kandidati SDP-a, SDSS-a, HNS-a i HSLS-a Goran Đekić i Franjo Tomić u Gračacu)

– promidžbu na reklamnim panoima (HDZ u Zaprešiću)

– promidžbu na reklamnim automobilima (kandidat HDZ-a Drago Prahina u Svetoj Nedelja)

– promidžbu na Facebooku (kandidat SDP-a Ivica Perhoč u Međimurskoj županiji)

– obilaženje kuća birača sa sugestijom za koga glasati (kandidat HSS-a i HDZ-a Ante Šparica u Pirovcu)

– zastrašivanje birača otkazivanjem govora o radu ukoliko neće glasati za određenog kandidata (kandidat SDP-a Hrvoje Topalović u Đurđenovcu u Osječko – baranjskoj županiji)

– slanje sms poruka s ocrnjivanjem protukandidata (Pag)

Poneka dojava odnosila se i na nepravilnost priprema za rad biračkog odbora, stoga GONG ističe kako je njihova zadaća osiguravanje pravilnosti i tajnosti glasanja što zabranjuje zaokruživanje listića unaprijed te u tuđe ime, kao i vođenje neslužbene evidencije birača koji su glasali.

Građani s područja Zagreba i Splita proteklih su dana višekratno dojavljivali primitak sms ankete s pitanjem za koga će glasati, a koja je potpisana s ‘istraživanje’, bez informacija o tome tko provodi anketu, u koju svrhu, koji je uzorak ispitanika i odakle brojevi telefona na koje je anketa slana. GONG je slučaj prijavio Agenciji za poštu i elektroničke komunikacije s molbom za inspekcijski nadzor.

GONG ponovno apelira na kandidate da se drže visokih demokratskih standarda izborne utakmice te podsjeća da izborna šutnja traje do nedjelje u 19 sati. Od medija i novinara GONG također očekuje poštivanje profesionalnih standarda prilikom izvještavanja.

Za organizaciju i provedbu izbora odgovorni su Državno izborno povjerenstvo (01 4569 712; 01 4569 713; [email protected]) te nadležna općinska, gradska i županijska izborna povjerenstva. No građani nepravilnosti mogu dojaviti i GONG-u putem e-maila [email protected], telefona 01 4825 444 , Facebooka i Twittera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...