Google tvrdi: Američka vlada nema pristup našim podacima!

U dokumentima procurjelima iz NSA tvrdi se da je Google surađivao s američkom vladom u špijuniranju građana omogućivši joj direktan pristup svojim serverima. Googleovi čelnici oštro opovrgavaju te tvrdnje, piše Mountain View Voice.

Prema podacima, koje su objavili Guardian i Washington Post, NSA-in program nazvan PRISM dozvoljava američkoj vladi pristup informacijama direktno sa servera Googlea i sličnih divova, poput Facebooka, Applea i Microsofta.

Ova tvrdnja naišla je na strogo opovrgavanje od strane Googlea. “Američka vlada nema direktan pristup informacijama pohranjenim u našim podatkovnim centrima,” napisali su čelnici Googlea 7. lipnja na blogu “What the …?”, te dodali: “Do jučer nismo čuli za program pod imenom PRISM.”

Iz Googlea tvrde da vlada SAD-a od njih dobiva određene informacije, ali samo kada je to regulirano zakonom.

“Naš tim pravnih stručnjaka pregledava svaki upit i nalog pojedinačno, te ponekad zahtjev odbaci ukoliko je on preopširan ili nije u skladu s procedurom. Novinarski izvještaji koji tvrde da Google omogućava otvoreni pristup svojim podacima su netočni,” kažu čelnici Googlea.

Oni se, također, ne slažu sa zakonima koji nalažu predavanje podataka o svojim korisnicima.

“Jasno nam je da američka i ostale vlade trebaju poduzimati određene korake za zaštitu sigurnosti građana, koji ponekad znače i nadziranje, ali zakon o tajnosti tih podataka u trenutnim pravnim procedurama potkopava slobodu koju svi cijenimo.”

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...