Gosti otkazuju ili skraćuju boravak

Pada li ga, pada – vrte glavom zabrinuti zadarski hotelijeri gledajući ovih dana u kišno nebo, dok se iz sata u sat – ako potpuno ne otkazuju – onda znatno skraćuju dani boravka turista.

Zbilja, odavno se nije ovako „uskišio“ svibanj, pa i početak lipnja koji je već „ozbiljno“ u turističkoj sezoni, te na taj način dobro ugrozio rezultate predsezone, a oni će, to se već sada može zaključiti, biti slabiji od očekivanog. Što zbog učestale kiše, što zbog blagdana Duhovi koji su ove godine ranije „pali“ te nisu donijeli priželjkivani broj gostiju, osobito iz njemačkih južnih pokrajina.

Što je, tu je. Protiv prirode se ne može, pa se hotelijeri snalaze kako znaju i umiju. Gostiju, doduše, ima po ulicama i više nije neobičan prizor da obilaze grad s kišobranima i kabanicama, kao da razgledavaju London, a ne Zadar. Na turistima se ne može zaključiti da su razočarani vremenskim (ne)prilikama, ali, budimo realni, u Zadar i Dalmaciju dolazi se najviše zbog sunca i mora, a sunčani su dani za sada – izostali.

– Padala je kiša cijelu noć, ali smo prije toga ipak uspjeli otvoriti Biogradski stol, tako da je gostima bilo zanimljivo. Nastavila se zabava kasnije glazbom po hotelima i bilo je veselo pa se nije toliko osjetilo da vrijeme nije naklonjeno turizmu. Bilo je i raznih aktivnosti, kartanja, druženja… Ipak, gostiju je manje, doduše oni koji su ugovorili dolazak stigli su, ali je bilo osjetnog skraćivanja boravka, za dan, dva, tri ili više. Imamo dosta organiziranih dolazaka i to funkcionira u redu jer se ti gosti dolaze prvenstveno odmoriti za što imaju sve uvjete i bez sunca i mora. Ipak, ima otkaza individualnih gostiju i već spomenutog skraćivanja boravka, tako da će rezultati sigurno biti nešto manji od očekivanih – kaže direktorica prodaje hotelske tvrtke Ilirija iz Biograda na moru Marijana Prtenjača.

Tamo su otvorena tri hotela Adriatik, Ilirija i Kornat, a uskoro otvaraju i hotelske kapacitete u Sv. Filipu i Jakovu. Biograd se dobro snašao i potrudio kao i svake godine pa je Biogradskim stolom ublažio činjenicu da su gosti stigli u kišovito razdoblje koje nikako da prestane.

Na drugom kraju rivijere, u Zatonu, Turisthotel se trudi da u svom turističkom naselju gostima pruži dodatnu animaciju, kako bi im kišni dani odmora protekli što ugodnije. Ipak, Turističko naselje Zaton uglavnom je namijenjeno uživanju u suncu i moru, pa je teže pojačanom animacijom nadomjestiti sadržaje na otvorenom.

– Svakako da vrijeme utječe na prodaju. Oni koji su najavili dolazak, oni su došli, ali ima skraćivanja boravka, tako da se sigurno događa šteta u broju noćenja, odnosno ukupnoj prodaji. Naše mobilne kuće i apartmani drže se prilično dobro u popunjenosti, ali najosjetljiviji na ovakve vremenske prilike je kamp, gdje se bilježi i najveći gubitak. ‘Duhovi’ su doduše prošli tako da bi se pad popunjenosti svejedno dogodio, ali ove kiše sigurno ne pomažu – kaže voditelj prodaje Turističkog naselja Zaton Ivo Bobić. Turistički djelatnici nadaju se poboljšanju vremenskih prilika koje bi se, prema najavama, mogle dogoditi već od srijede, tako da bi se lipanj mogao na kraju izvući s pozitivnom bilacom, kad je već svibanj – zakazao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...