Hartmann: “Haag je nagradio one koji su planirali nasilje”

Oslobađanje Jovice Stanišića i Franka Simatovića u Haagu komentirala je novinarka Florence Hartmann koja je radila kao glasnogovornica bivše glavne tužiteljice Carle Del Ponte. U intervjuu za agenciju Anadolija rekla je kako je oslobađajuća presuda ‘najvidljiviji u nizu udaraca na kredibilitet Haškog tribunala u završenoj fazi njegovog rada’.

Dodala je kako je njome sud u Haagu potvrdio da teži ukidanju zapovjedne odgovornosti iz međunarodnog kaznenog prava, ali i ukidanju koncepta suučesništva vojnog i civilnog vrha u slučaju sustavnog nasilja.

Objasnila je da su na taj način nagrađeni mozgovi sustava koji su planirali i organizirali masovno nasilje pomoću obmane, pri čemu su pazili da nigdje ne napišu direktno naređenje.

 

‘Nakon odluka ostaje osjećaj iznevjerenosti’

Smatra da zbog ovakvih odluka ostaje osjećaj iznevjerenosti. Osim Stanišića i Simatovića misli i na slučaj Momčila Perišića, ali i, kako je rekla, pravni presedan iz presude generalima Gotovini i Markaču.

Smatra da se odgovornost za zločine svodi na lokalne igrače, a ne na mozgove. Misli da je poruka Haaškog suda pred kraj djelovanja da je sve u što se vjerovalo bila samo utopija, a nada u istinu i pravdu za žrtve se gasi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...